Un nombre elevat de pacients que han superat la covid-19 presenta seqüeles importants de diversa mena que no només afecten l’aparell respiratori sinó que tenen conseqüències en el sistema neurològic. Seqüeles com la pèrdua de memòria immediata, problemes en la parla i en la localització de paraules, canvis de conducta, canvis en l’estat d’ànim, problemes musculars derivats del sistema nerviós…

Fa dos mesos i mig que l’Institut Guttmann treballa amb una seixantena d’aquest tipus de pacients amb l’objectiu de fer-ne una detecció precoç i de donar-los un tractament apropiat de neurorehabilitació. Es tracta d’un programa clínic multidisciplinari que inclou rehabilitació funcional, neurologicomotora, cognitivoconductual, emocional i respiratòria. El tractament té una durada de 4 a 8 setmanes i es pot fer de manera presencial, telemàtica o una alternativa mixta segons el pacient a qui es fa una valoració prèvia a l’inici.

També pacients postcovid lleus i joves

Alguns pacients com la Maite López es troba amb seqüeles importants després de quatre mesos d’haver estat infectada pel coronavirus. Alguns dels símptomes que té corresponen a la mateixa malaltia com la tos persistent o l’afectació a les cordes vocals. D’altres, però, són problemes derivats conseqüència de la covid-19, com dolors musculars o dèficits cognitius que afecten la memòria.

El subdirector mèdic de l’Institut Guttmann i metge rehabilitador, Cristian Figueroa, afirma que ara tenen pacients de poc més de 30 anys que han patit la malaltia de forma lleu i que mesos després han presentat alteracions musculars que, fins i tot, els han impedit caminar.

Conèixer més bé la covid

Els resultats del tractament clínic de l’Institut Guttmann de moment és positiu. En les vuit setmanes que dura el programa, el pacient millora força i recupera funcionalitats. L’objectiu final és que, en una segona fase, es pugui reincorporar a les seves activitats habituals. Aquest programa permetrà conèixer més bé la covid-19 i elaborar un estudi per catalogar aquestes seqüeles i facilitar la identificació de les persones que les pateixen.