El Parc de Recerca Creativa del Canòdrom disposa d’espais de “coworking” on diferents empreses o autònoms poden compartir experiències entre ells a l’hora de treballar. Després del confinament el panorama ha canviat radicalment. Dels 160 socis que treballaven de manera presencial a les oficines del Canòdrom, ara només en queden uns 90 i d’aquests molts encara no s’han decidit a tornar; segons els responsables de les instal·lacions la majoria asseguren que tenen la intenció de tornar al setembre.

Por d’encomanar-se

Els pocs usuaris dels espais de cotreball que ja estan utilitzant les instal·lacions reconeixen que ara estan molt més tranquils i entenen la decisió de molts usuaris de no tornar fins després de les vacances. Creuen que molts encara poden treballar en condicions des de casa i que moltes empreses de l’àmbit tecnològic, molt presents al Canòdrom, volen estalviar-se una tornada precipitada a la feina presencial.

Els experts hi veuen una oportunitat

Les empreses especialitzades en la gestió d’espais de “coworking” creuen que la pandèmia els pot suposar un cert avantatge respecte a les oficines tradicionals. Des de Savills Aguirre Newman valoren la flexibilitat que ofereixen. Ara mateix una empresa pot decidir utilitzar un espai de “coworking” perquè si en qualsevol moment ha de tornar a confinar els seus treballadors poden rescindir el contracte de l’espai d’una manera molt més senzilla. De la mateixa manera els treballadors que viuen fora de la ciutat i que han d’utilitzar el transport públic per accedir a les oficines han trobat en el “coworking” una solució intermèdia, poden treballar a prop de casa i disposar d’un entorn més ‘adient’ per desenvolupar la seva tasca.

Un sector en expansió

Tot i la situació incerta les empreses líder en lloguer d’espais de “coworking” segueixen invertint en l’adquisició de noves oficines. És el cas de la barcelonina Aticco, que acaba de sumar un espai de cotreball al carrer de Maria de Molina en una zona molt ben comunicada de Madrid, o bé la nord-americana WeWork, que ha posat un peu a Barcelona amb l’adquisició d’espais a l’edifici situat al passeig de Gràcia, 17.