Un dels punts de repartiment de menjar a Barcelona

El Banc dels Aliments de Barcelona atén un 40 % més de persones que abans de la pandèmia del coronavirus. Segons el balanç que l’entitat ha fet dels darrers cinc mesos, des que es va declarar l’estat d’alarma, cada mes donen ajuda alimentària a una mitjana de 160.000 persones, una assistència que vehiculen a través de 362 entitats. Les xifres, per tant, confirmen el que ja van advertir a l’inici del confinament: que el nombre d’atesos anava a l’alça.

Del total d’entitats, n’hi ha 150 que continuen funcionant durant l’agost i que ja disposen d’aliments per passar el mes. De cara a la tardor, però, els responsables del Banc dels Aliments alerten que poden faltar-los provisions si es manté el ritme de demanda actual o si continua augmentant el nombre de persones que necessiten ajuda. El director de l’entitat, Lluís Fatjó-Villas, considera que es troben en una “situació límit”, ja que han hagut de destinar una part dels fons de reserva a adquirir aliments. Per solucionar-ho, afirmen que ja s’han posat en contacte amb diferents administracions.

Més d’11 milions de quilos de menjar

Des de començaments d’any, el Banc dels Aliments ha repartit 11.500.000 quilos de menjar, dels quals cinc milions es van repartir durant l’estat d’alarma. El valor estimat de tots aquests aliments, que han aconseguit a través de programes d’aprofitament alimentari, donacions i campanyes, és de 25 milions d’euros.

Entre els programes d’aprofitament alimentari, destaquen les ajudes als productors locals atorgades pel Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca per trobar una sortida als excedents generats per la caiguda de la demanda. En el marc d’aquesta iniciativa, han recollit 152.460 litres de llet, 800 quilos de formatge, 41.020 iogurts i 4.720 dotzenes d’ous, entre altres productes.

De Mercabarna n’han sortit des de l’inici de la pandèmia 660.000 quilos de vegetals. I en la mateixa línia s’han recollit 580.000 quilos d’excedents en establiments de venda d’aliments.

Cursa “Non stop aliments”

Per continuar promovent la solidaritat durant les vacances, el Banc dels Aliments ha engegat la cursa “Non stop aliments”. Hi participen 16 corredors de trail que faran una carrera de 600 quilòmetres pel territori català, partint de Sant Martí d’Empúries (Alt Empordà) i fins a Roquetes (Baix Ebre). Els esportistes convidaran els habitants dels pobles per on passin a participar en una recollida virtual d’aliments.