La taxa de contagis a Barcelona, coneguda com a Rt, ha tornat a escalar fins a l’1, segons les dades publicades aquest dissabte per l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Això vol dir que, estadísticament, cada persona amb coronavirus a la capital catalana en contagia en una altra de mitjana i, per tant, els positius es multipliquen.

Si cap al 15 comencen a créixer casos, és indiscutible que hem de frenar les activitats i les relacions de Nadal

De moment, però, l’increment en la velocitat de contagis no s’ha traduït en més casos setmanals: de fet, fa cinc setmanes consecutives que es redueixen, tant a la ciutat com a tot Catalunya. En altres ocasions, aquest canvi de tendència, un augment dels positius, s’ha vist primer en l’Rt i, més tard, en els contagis setmanals. És per això que, amb aquestes dades sobre la taula, es podria notar aquesta evolució a partir de la setmana vinent.

La situació es complicarà per Nadal si l’Rt es dispara per sobre de l’1,2

L’investigador del grup de recerca de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocom-SC) de la UPC, Daniel López Codina, ha assegurat que si l’Rt es manté en 1, la situació és controlable. Ara bé, si la taxa es dispara “per sobre de l’1,1 o 1,2” podria haver un augment dels contagis en deu dies: “Si cap al 15 de desembre comencen a créixer els casos, és indiscutible que hem de frenar les activitats i les relacions de Nadal”, ha advertit.

L’Rt a Barcelona s’ha mantingut per sota del llindar de l’1 durant tot el mes de novembre, després d’haver-se disparat a l’octubre quan va coincidir amb la segona onada. En l’últim mes, el registre més baix va ser de 0,79 durant quatre dies i després es va mantenir per sobre del 0,8 amb lleugeres pujades i baixades. Dijous, 26 de novembre, la taxa va incrementar-se una centèsima i, des d’aleshores, els augments han estat més acusats fins que l’1 de desembre l’Rt va tornar a arribar a l’1, tal com mostren les dades publicades aquest dissabte.

L’Rt global a Catalunya també frega l’1

L’increment de l’Rt a Barcelona coincideix amb l’augment de la taxa global de contagis a Catalunya, que se situa en 0,98. Després d’un novembre amb registres a la baixa, dimarts es va detectar un canvi de tendència, amb un creixement de l’Rt catalana de sis centèsimes que va fer saltar les alarmes al govern català. Finalment, dijous es va superar el llindar del 0,9 i l’executiu va decidir anul·lar el canvi de fase previst per al proper dilluns i mantenir Catalunya en el tram 1 de la desescalada.

Per a López Codina, la millor solució seria tancar-ho tot i decretar un confinament com s’ha fet en altres països: “Si no podem compensar econòmicament els sectors afectats, no hi ha més remei que navegar en aquesta situació”, ha reconegut. Una situació “perillosa” perquè les xifres als hospitals segueixen sent elevades en cas que hi hagi un repunt de positius. Els pacients ingressats es van reduint molt a poc a poc i a les Unitats de Cures Intensives (UCI) encara hi ha 400 malalts covid.