La crisi del coronavirus ha complicat encara més el futur dels joves que han migrat sols a Catalunya i que ja han complert 18 anys. Tenen més obstacles per trobar feina, per continuar els estudis o, fins i tot, per renovar la documentació. L’associació Punt de Referència lamenta, a més, que la possibilitat d’un altre confinament frena moltes famílies a l’hora d’acollir-los a casa, una vivència clau per als joves extutelats per la Generalitat.

Segons l’entitat, que connecta voluntaris i acollits, és la primera vegada en gairebé 10 anys que a Barcelona ha disminuït l’interès de les famílies. I aquesta tendència és un problema perquè, critica, l’Administració no els assegura a tots un lloc on viure quan surten del sistema de protecció al menor. “L’exclusió d’habitatge és la gran dificultat que els joves han de superar quan marxen d’un centre”, afirma Rita Grané, directora de Punt de Referència.

“Estic com a casa meva”

A la ciutat, ara per ara, només hi ha una família que participa al Projecte Acull de l’associació. La Beatriz Gomis i el Fernando Espinós, veïns de la Dreta de l’Eixample, han obert les portes de casa a l’Ashish Mehmi. Amb 17 anys, va migrar sol de l’Índia en cerca d’oportunitats de futur a Barcelona i en fer-ne 18 i sortir d’un centre de menors, la parella va decidir acollir-lo. Viuen junts des de finals de juny, poc després que acabés el confinament domiciliari.

Famílies acollida joves migrants
L’Ashish i la Beatriz preparen el berenar a la cuina de casa

“Aquí em sento molt bé, estic com a casa meva. He millorat molt el català, el castellà, he après feines de casa…”, relata l’Ashish, que ara estudia informàtica. I l’experiència no només és gratificant per a ell. “Per nosaltres és enriquidor tenir [a la llar] gent d’altres cultures i, sobretot, el fet de poder ajudar”, explica la Beatriz. Ella i el seu marit animen els barcelonins a fer el pas: “Ens hauríem de sensibilitzar perquè parlem molt i fem bastant poc“, lamenta el Fernando.

Famílies acollida joves migrants
L’Ashish, la Beatriz i el Fernando comparteixen berenar

Ells tres són la prova que l’acollida és una experiència clau per al jove, perquè l’Ashish no només té un sostre, sinó que ha trobat allò que qualsevol noi de la seva edat necessita: algú en qui confiar. Per tal que la convivència sigui un èxit, Punt de Referència realitza un seguiment setmanal de cada cas i té cura que es compleixin tots els protocols recomanats pel Departament de Salut per evitar contagis de covid-19.