Un estudi de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques, l’Hospital del Mar, l’ISGlobal i la Universitat de Brown conclou que viure entre alts nivells de soroll pot incrementar el nivell de gravetat i les seqüeles en cas de patir un ictus isquèmic, el tipus més comú. Els resultats de la recerca calculen que el risc augmenta en un 30 % per a les persones que viuen a les àrees més sorolloses, mentre que en el cas de les persones que viuen a prop de zones verdes el risc disminueix en un 25 %.

L’estudi, publicat en la revista ‘Environmental Research’, apunta que la contaminació acústica continuada podria fomentar l’estrès i agreujar la hipertensió, un factor desencadenant dels ictus. Així doncs, la investigació conclou que l’entorn no només repercuteix en el risc de patir un ictus sinó també en la gravetat quan es produeix. Precisament, segons la investigadora de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques Rosa Maria Vivanco aquest és l’apunt innovador de l’estudi, ja que fins ara només es relacionava la gravetat de l’ictus amb factors clínics.

La recerca s’ha centrat en la influència dels nivells de soroll i de contaminació atmosfèrica i l’exposició a zones verdes. S’han analitzat prop de 3.000 casos d’ictus isquèmic atesos a l’Hospital del Mar entre el 2005 i el 2014.