L’alarma veïnal per les cobertes que contenen amiant no són exclusives del barri de la Sagrada Família, però l’associació de veïns veu amb preocupació la gran quantitat que n’han detectat al barri. L’entitat ha estat al cas del solar del cinema Urgell o el del Mercat de l’Abaceria, a Gràcia, entre d’altres. Per a ells és important preveure un pla de retirada d’aquest material.

En aquest sentit volen pressionar l’Ajuntament d’entrada localitzant els dos punts amb més concentració d’uralita: un interior d’illa situat a dos carrers per sota de la basílica de la Sagrada Família i l’entorn de Glòries.

Dues illes per sota de la basílica

L’interior d’illa entre els carrers de Sardenya, de la Marina, de València i d’Aragó, just on talla amb la Diagonal, és un dels punts del barri on els veïns de la Sagrada Família han detectat una alta concentració de cobertes d’uralita. En aquest cas els veïns no han observat esquerdes però sí que aprecien que és un teulat vell i que s’hauria de retirar i els preocupa que en ser un privat no disposi dels mitjans.

L’entorn de Glòries, amb centres escolars

A l’entorn de Glòries hi ha un altre focus encara més important. En aquest cas el districte n’ha fet seguiment després de constatar la preocupació de les famílies dels centres escolars que hi ha a tocar. De fet aquest mes de setembre fins hi tot es va anunciar una batalla legal per protegir els menors de qualsevol possible contaminació. Davant l’alarma que va suscitar la presència dels centres educatius a tocar de les teulades d’amiant, que tard o d’hora s’han de retirar, l’Ajuntament va encarregar un informe per mesurar la qualitat de l’aire. Tot just fa unes setmanes s’ha donat a conèixer el resultat de l’estudi.

“No hi ha contaminació a l’aire”

El districte de l’Eixample assegura que els 10 punts que es van analitzar al voltant de Glòries no presenten fibres d’amiant a l’aire. Francesc Magrinyà, conseller de l’Eixample, assegura que “s’ha demostrat que no hi ha contaminació i que en el moment que es faci qualsevol acció, estarem amatents perquè se segueixi el protocol com ja hem fet en altres intervencions”.

Els veïns reclamen un pla amb calendari

El cas de l’amiant al barri de la Sagrada Família respon a naus de propietats privades. Els veïns n’han detectat en moltes més naus de menor superfície però els preocupa especialment aquests dos punts. Malgrat l’estudi i les paraules de tranquil·litat i compromís de l’Ajuntament, els veïns recorden que les uralites es poden deteriorar sobtadament per causes meteorològiques o accidentals. Per això reclamen a l’Ajuntament que en promogui la retirada amb més ajudes, com les atorgades per retirar petites superfícies, i amb tots els protocols perquè les obres no afectin la salut dels veïns.