Barcelona és una ciutat sorollosa? De quina manera afecta la vida quotidiana dels veïns? Molts d’ells afirmen que el trànsit, l’oci nocturn i el turisme són l’origen del soroll excessiu de la ciutat.

En el marc de la Setmana contra el Soroll, que té com a objectiu conscienciar dels efectes que té sobre la nostra salut estar sotmesos a un excés de decibels, els barcelonins exigeixen mesures a l’Ajuntament per frenar la contaminació acústica de Barcelona.

El soroll del trànsit al carrer de la Independència crispa els veïns

Els veïns del carrer de la Independència han vist com la via ha passat de tenir dos carrils per al trànsit rodat a tenir-ne quatre. Després de les queixes, finalment un tram del carrer ha passat a tenir tres carrils. Tot i aquesta suposada millora, una de les veïnes, la Paula de Benito, assenyala que “no s’ha notat” perquè hi ha el mateix trànsit, però concentrat en un carril menys.

De Benito, a més, assegura que la situació “és insuportable” perquè els veïns no poden “obrir les finestres”, “no descansen a la nit” i que fins i tot han de cridar per entendre’s dins de casa. Per tot plegat, el veïnat denuncia “molt poca sensibilitat per part de les administracions”.

Els veïns reclamen frenar els concerts del Fòrum

Una altra queixa relacionada amb la contaminació acústica de la ciutat són els concerts i festivals que s’organitzen. Un dels indrets on se celebren majoritàriament són al Parc del Fòrum i els veïns asseguren que ja n’estan cansats. Per la seva banda, el president de l’Associació de Veïns Zona Fòrum, José Manuel Sánchez, denuncia que aquest any hi ha 16 esdeveniments musicals previstos a la zona, que portaran més d’un milió d’assistents.

D’altra banda, la portaveu del Moviment Diagonal Mar, Mari Carmen García, lamenta que “és impossible dormir” quan hi ha concerts i que, a més, les hores prèvies i posteriors als esdeveniments musicals milers de persones fan “botellón” al carrer, fet que provoca soroll i brutícia als entorns.

Per tal de millorar la convivència amb aquests esdeveniments, el veïnat reclama més control, mesuraments sonomètrics i vigilància. Sánchez demana al consistori “reduir” el nombre d’esdeveniments musicals que hi ha al Fòrum perquè “un barri no pot suportar aquesta pressió” i, per tant, l’única opció “és desviar-los a altres indrets de Barcelona”.

El Gòtic critica el turisme de masses al barri

L’oci nocturn és la principal font de soroll que hi ha al Gòtic, segons relata el president de l’associació de veïns del barri, Diego Martín. “Aquesta ciutat s’ha venut al turisme massiu”, descriu Martín, que afegeix que la problemàtica resideix en “el consum de drogues i alcohol”. L’objectiu de tot plegat, segons el president de l’associació de veïns, “és l’expulsió” dels veïns, perquè interessa una ciutat amb un turisme “de masses” però “sense habitants”.

Els experts alerten que el soroll pot fer augmentar la mortalitat

Més enllà de ser molest, el soroll ambiental que hi ha a Barcelona pot tenir efectes a llarg termini en la salut dels ciutadans. En una entrevista al programa ‘bàsics’, la investigadora de l’Institut de Salut Global (IsGlobal) Maria Foraster assegura que la contaminació acústica, sobretot la vinculada amb el trànsit, pot “derivar en malalties cròniques que poden contribuir a un augment de la mortalitat”. Concretament, Foraster assegura que el soroll del trànsit “s’associa a malalties cardiovasculars” i, entre aquestes, l‘infart de miocardi n’és el més comú.

Una de cada cinc persones a Europa viu entre uns índexs de soroll superiors als que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS), segons dades de l’IsGlobal. A més, apunten que el soroll del trànsit és “el segon factor ambiental que més perjudica la salut a la Unió Europea”, només al darrere de la contaminació atmosfèrica.