La Vila de Gràcia ha estat el barri on ha obert un nou local per la millora del benestar emocional dels nens i nenes i de les seves famílies. Al centre s’hi treballa la gestió de les emocions amb el programa Vida Escola d’Intel·ligència Emocional (VEIE), un mètode pioner i referent al país. Ja hi ha nou escoles VEIE repartides per les poblacions de Catalunya i ara, Barcelona, també se suma a la llista.

Intel·ligència emocional des dels tres anys

Els impulsors asseguren que durant el procés de desenvolupament dels infants a l’escola, sovint es deixa de banda la gestió d’emocions com la ràbia o la tristesa, tan present a la vida dels nens i nenes. És per això que els fundadors del projecte VEIE van voler incidir en aquesta part de la població i les seves famílies: “VEIE té un enfocament preventiu i de promoció de la salut. Si tenim una bona intel·ligència emocional vivim de manera més lleugera, més tranquil·la i podem sentir pau i serenor”, explica Alexandre Maset, cofundador del projecte VEIE.

Una proposta “encara” extraescolar

Els psicòlegs Alexandre Maset i Mònica Cunill van detectar una manca de la gestió de les emocions en els seus pacients. D’aquesta manera, els fundadors de VEIE van idear aquest mètode per gestionar les emocions des de l’etapa primerenca i evitar el bloqueig emocional i el futur patiment en l’edat adulta. “No s’ha preguntat mai a l’aula com et sents”, subratlla Maset, tot i que matisa i afegeix: “Hi ha algunes escoles com l’Escola Nova 21 que estan introduint elements per obrir-se al món emocional dels alumnes”. 

La primera escola amb un programa validat

Des de principis d’aquest mes, el barri de Gràcia disposa d’aquest nou centre per a nens i joves de tres a 16. El desenvolupament de la intel·ligència emocional es treballa amb dinàmiques que varien segons les necessitats dels alumnes. “Es pot explicar un conte en què els protagonistes els passa alguna cosa, tenen un conflicte i s’ha de solucionar. Amb els nens parlem com ho han solucionat, com ho haguessin fet ells, etc. És experimentació 100 %, ells són els protagonistes de tot l’aprenentatge”, detalla Berta Gilbert, mestra i directora de VEIE Barcelona – Vila de Gràcia.

Aquesta és la primera escola d’intel·ligència emocional a Barcelona amb un programa validat i té el suport de la Universitat de Girona. Els responsables de l’espai organitzen una jornada de portes obertes el proper 13 de novembre.