renda

Segons els tècnics tributaris “confirmar l’esborrany de la renda que surt a retornar sense tenir la seguretat que totes les dades són correctes és gairebé una temeritat”. En aquest sentit, Xavier Masdéu, de l’Associació Professional de Tècnics Tributaris de Catalunya i Balears, recorda que “el responsable de signar un esborrany sempre és el contribuent i si hi ha qualsevol errada o mancança és ell qui rebrà la sanció. Per tot això, és essencial revisar l’esborrany i recordar tot el que hem fet l’any anterior que pugui tenir alguna transcendència fiscal”. Segons Masdéu, “l’allau d’esborranys confirmats durant la primera fase de la campanya de la renda podria explicar-se per la necessitat de liquiditat dels contribuents arran de la crisi provocada pel coronavirus“.

Què cal revisar?

Sempre hi ha dades que no consten en l’esborrany, com poden ser la deducció de la quota sindical o circumstàncies com el naixement d’un fill o una defunció, de les quals Hisenda pot no tenir constància i tenen una gran rellevància. 

Segons els tècnics tributaris, també cal revisar altres dades d’ingressos com per exemple les de “pensions compensadores o anualitats per aliments, els guanys obtinguts per una empleada de la llar o els lloguers ocasionals d’un immoble com a habitatge turístic” que poden no sortir en l’esborrany, però dels quals Hisenda té coneixement i comportaran la sanció corresponent si no es declaren.

Les devolucions pugen un 41 %

Fins al 5 de maig, Hisenda havia tornat 472,4 milions d’euros, pels 334,6 de l’última campanya. També ha pujat el nombre de declaracions que ha pagat fins ara: més de 600.000 per unes 470.000 de l’any passat, un 26,92 % més. De moment, s’han presentat a Catalunya 1.070.762 declaracions de la renda, un 21,28 % més que l’any passat.

Petició d’ampliació fins al 30 de setembre

Per evitar aquesta situació caòtica, els tècnics han fet nombroses crides a l’executiu per sol·licitar una ampliació dels terminis tributaris. Davant la gran ansietat, estrès i caos que ha generat la situació actual tant als empresaris i autònoms com als despatxos tributaris, algunes de les resolucions dictaminades en aquest sentit han arribat tard.