Des de la matinada de dissabte, 21 de gener, els veïns d’una trentena d’habitatges de Mas Guimbau – Can Castellví, al barri de les Planes, pateixen diversos talls de llum durant el dia i la nit. Els salta el diferencial i se’n va la llum, i no torna fins que el mateix veí torna a reactivar l’electricitat de casa seva. Els veïns demanen a Endesa que ho solucioni ja perquè l’onada de fred no ajuda en aquesta situació. De moment, però, la companyia elèctrica encara no ha pogut trobar l’origen del problema.

Endesa continua buscant l’origen de l’averia

Dos dies després que les brigades d’Endesa hagin estat tractant de comprovar l’origen del problema, encara no han trobat res. La companyia ha explicat a betevé que no hi ha cap incidència ni amb la baixa tensió ni amb la mitjana, i ara el que faran serà col·locar un registrador, per tal de mirar el comportament de la xarxa elèctrica i els diferents paràmetres que hi ha en cada moment. D’aquesta manera, podran acotar d’on ve el problema i solucionar-lo si prové de la mateixa empresa, o comunicar-ho a qui pertoqui, si es tracta d’un tercer, perquè ho solucioni.

Els microtalls causen molèsties i alguns danys

Mentrestant, els veïns segueixen patint les conseqüències dels talls de llum. Tot i que no són permanents, són molt molestos perquè n’hi ha diversos durant el dia i perquè quan salta el diferencial, l’habitatge es queda sense electricitat fins que el veí la torna a activar. Si no és a casa — i en algun cas poden passar hores fins que torni— es poden fer malbé aliments del congelador, per exemple. Els microtalls també afecten veïns que tenen el servei de teleassistència, perquè sense electricitat no funciona. Per altra banda, tot i que la majoria de veïns no tenen calefacció elèctrica, necessiten l’electricitat per fer-la funcionar.

Els veïns expliquen que els salta el diferencial perquè hi ha pujades de tensió i una veïna ja ha denunciat que se li ha espatllat un ordinador i una placa d’inducció. És una situació plena de molèsties i inconvenients, que de ben segur, no ha ajudat aquests veïns de Collserola que viuen en les temperatures més baixes de la ciutat en plena onada de fred.