“Som gent del barri, i aquesta lluita és sobretot pels nostres fills. Ells tenen aquí tota la vida social, col·legis, casals, amics… i volem que la mantinguin”. El barri és el Raval i qui el reivindica així és una veïna nouvinguda, Tatiana Sarmiento. Ella és una de les 30 persones que viuen a l’edifici ocupat del carrer de l’Hospital, 99, organitzades en bloc per desafiar el propietari actual, el fons d’inversió Blackstone, i l’ordre de desnonament que les amenaça.

La Tatiana fa uns tres anys que va arribar a la finca, però el seu marit, el Mustafà, hi és des del 2012. Dificultats laborals i també amb la regularització de la residència els han empès a l’ocupació. Ara tots dos tenen feina però “no són tan estables com voldríem” i el problema principal és que “no hi ha lloguers assequibles per als diners que es guanyen”. Hi viuen amb dos fills i un nebot, que han crescut al Raval.

Una situació similar és la d’Ana Servín i Rodrigo Aguilar, que viuen al bloc des de fa dos anys. Hi van anar a parar poc després d’arribar de Mèxic sense papers. Esperaven un altre escenari, però un cop aquí van comprovar que “per a tot ens demanen contractes de feina, nòmines de sis mesos d’antiguitat… Si no complim determinats requisits no ens accepten enlloc”. Ella fa una feina sense contracte tres dies a la setmana i ell se’n va quedar sense, per no tenir papers, arran d’una inspecció de treball. Viuen al pis amb els dos fills. “Jo vull estabilitat per a ells”, explica l’Ana, i per això descarta tornar a ocupar un altre pis si els desallotgen ara: “No és alternativa per a mi perquè em tornaria a veure en la mateixa situació”.

Resistència i negociacions

A més d’algunes famílies, també alguns migrants i estudiants viuen als nou pisos de l’edifici ocupat. Per aturar-ne el desallotjament, amb data oberta fins al 15 de juliol, els inquilins i el Sindicat d’Habitatge del Raval s’han organitzat i han programat activitats al portal, com ara concerts, tallers o xerrades.

Blackstone ha ofert la finca a l’Ajuntament a preu de cost perquè la compri. Fins ara només s’havia fet públic un pacte pel qual el fons d’inversió mantenia al bloc els ocupants més vulnerables i, de la resta, se n’havien de fer càrrec els Serveis Socials municipals, una proposta que els veïns i el Sindicat d’Habitatge del Raval titllen d'”insuficient”.

El cas va arribar dijous al Parlament: Junts per Catalunya, Esquerra, la CUP i els comuns van reclamar a les administracions una alternativa per a tothom.

“La política del sindicat no és ocupar”

La finca és propietat del fons d’inversió Blackstone i té una ordre de desnonament obert que està previst que s’executi abans del 15 de juliol. En altres paraules, poden fer fora de l’edifici les 10 famílies en qualsevol moment fins a aquesta data. Segons el Sindicat d’Habitatge del Raval, “només és Blackstone qui pot aturar-lo perquè en té l’última paraula”, afirma la portaveu de l’entitat Joana Sales.

Mentre s’espera un final satisfactori, el Sindicat d’Habitatge del Raval no descarta la idea de, si les 10 famílies són desnonades, haver-les de reubicar en un habitatge alternatiu. I aquest habitatge, assegura la portaveu Helena Martín, no serà una nova ocupació perquè, diu, “la política del sindicat no és ocupar pisos, sinó donar estabilitat a les famílies“. Afegeix que “les ocupacions sabem què són, i més quan hi ha menors”. “Seria tornar a començar”, recalca, i per evitar-ho, recorda que “la pilota és a la teulada de l’Ajuntament”.