El llançament obert encara els pesa, però ara tenen una oferta sobre la taula. Els ocupants del número 99 del carrer de l’Hospital, al Raval, s’enfronten a un desnonament que pot executar-se en qualsevol instant entre l’1 i el 15 de juliol. Aquest dilluns han engegat un extens programa d’activitats per omplir cada dia el carrer i aconseguir aturar-lo. Mentre el barri bull, l’Ajuntament i la propietat, el fons d’inversió Blackstone, han acordat per escrit una possible alternativa per als qui hi viuen.

La finca l’ocupen una trentena de persones, entre elles, famílies amb menors. Segons el consistori, Blackstone s’ha compromès a mantenir a l’edifici els més vulnerables i fer-los pagar un lloguer social. La regidora d’Habitatge, Lucía Martín, ha explicat que l’acord inclou que quatre famílies es quedin en tres pisos. Ara bé, hauran d’esperar uns mesos perquè la propietat vol rehabilitar l’immoble. Mentre durin els treballs, Blackstone es compromet a reallotjar-los.

Pel que fa a la resta de pisos, més de la meitat es llogaran a preu assequible i, alguns, a preu de mercat. D’altra banda, l’Ajuntament s’ha compromès a fer-se càrrec de la resta d’ocupants de la finca i assignar-los un habitatge alternatiu, almenys provisional. Ara tot depèn dels veïns del bloc: si ho accepten i tira endavant, serà, segons Martín, un pacte sense precedents.

La proposta és, pels ocupants, insuficient

El consistori va traslladar-los la proposta aquest diumenge a la tarda. Fonts d’Hospital, 99 han explicat a betevé que, tot i que encara no l’han estudiat amb atenció, no els convenç perquè és lluny de les seves demandes. A més, l’ordre de desnonament és encara vigent i asseguren que no han obert cap “negociació formal” amb ells. Exigeixen a l’Ajuntament que adquireixi l’edifici i pacti amb les famílies un lloguer social.

En peu de guerra contra el llançament obert

Aquest dilluns és el primer dia d’activitats per parar el llançament obert i els veïns han explicat en roda de premsa en què consistirà la mobilització. Volen esdevenir un símbol de lluita al Raval, amb l’ajuda de diversos sindicats d’habitatge. La programació inclou xerrades, tallers i concerts per ocupar el carrer durant 15 dies i estar atents les 24 hores.

El Sindicat de Llogaters —que dona suport a la protesta— reitera que “els desnonaments amb data oberta són il·legals” i el portaveu de l’entitat, Jaime Palomera, ha exigit a la Generalitat que actuï per impedir-los. També ha demanat més coordinació de les administracions per evitar que els fons d’inversió i els grans tenidors facin fora els veïns de la ciutat.

La lluita d’Hospital, 99 ve de lluny

L’edifici és del fons d’inversió Blackstone i fa anys que està ocupat. Hi viuen una trentena de persones entre estudiants, migrants sense papers i també famílies amb menors. Els ocupants demanen a la propietat que aturi el llançament i reclamen un lloguer social perquè volen quedar-se a l’immoble i al barri, perquè defensen que ja hi han arrelat.

Un local ocupat contigu, desallotjat

Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana van desallotjar aquest diumenge un local privat al passatge de Bernardí Martorell, situat al costat del bloc 99 del carrer de l’Hospital. El Sindicat d’Habitatge del Raval el va ocupar per utilitzar-lo “com a infraestructura” per evitar el desnonament del bloc 99. L’entitat assegura que volia convertir-lo en un espai on guardar material i cuinar i que servís perquè hi poguessin dormir aquelles persones que participaran en les activitats programades.

La propietat del local s’ha mostrat, però, oberta a negociar perquè els veïns puguin utilitzar aquest espai.