Primera de les dues jornades de la vaga de metges a Catalunya, convocada per Metges de Catalunya, el sindicat majoritari del sector. L’aturada ha començat a les vuit del matí i ha tingut un seguiment massiu, del 75 %, per part dels facultatius, segons dades de Metges de Catalunya. El Departament de Salut, en canvi, ha xifrat el seguiment de l’aturada del torn de matí en un 28,03 %, i el de tarda d’un 23,8 %. En el cas de l’atenció primària ha secundat la vaga el 33,5 % dels metges i el 3,4 % de la resta del personal. Malgrat això, el director del Catsalut, Ramon Canal, ha admès una afectació “important” de la vaga tant als CAP com als hospitals, on l’activitat assistencial programada s’ha reduït a la meitat.

“Ho hem donat tot. No hem rebut res”

La jornada ha començat a les 10 h amb una concentració dels professionals sanitaris a les portes del Departament de Salut, a la travessera de Les Corts, custodiada pels Mossos d’Esquadra. Una hora més tard, a les 11 del matí, més de 9.300 manifestants, segons la Guàrdia Urbana, han marxat en manifestació cap a l’estació de Sants. Al carrer els manifestants han cridat consignes en defensa de la sanitat pública. “Nosaltres sí que som Rolex, a preu de Casio” i “Ho hem donat tot. No hem rebut res”, són alguns dels eslògans de la protesta.

vaga metges

“Així la sanitat se’n va en orris”

El secretari general de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, creu que la mobilització ha estat un “èxit absolut i rotund”. “El metge està emprenyat, està tip i vol fer arribar un missatge molt clar a la classe política que així la sanitat se’n va en orris”, afirma. Lleonart creu que “ara el conseller té un problema i l’ha de solventar” i assegura que la proposta del departament “no és una solució a la greu crisi mèdica que té el país”. Els facultatiu creuen que Salut té capacitat per resoldre el complement retributiu que demanen, tot i que la conselleria ho negui.

Balcells reclama un gran pacte pel sistema nacional de salut

El conseller de Salut, Manel Balcells, proposa a partits i agents econòmics i socials un gran pacte pel sistema nacional de salut. Balcells ha anunciat que enviarà aviat una convocatòria per començar a “blindar el sistema des del punt de vista de finançament i de model”, i per “abordar els vertaders reptes que té el sistema i salvar totes aquestes mancances, que venen d’anys”. El conseller ha assegurat que comparteix el diagnòstic i el malestar dels sanitaris que estan en vaga, però ha afegit que “una altra cosa és el tractament”.

Els professionals sanitaris reclamen millores salarials i de les condicions laborals del sector. L’aturada es manté després que la reunió d’aquest dimarts amb el Departament de Salut s’acabés sense cap acord. Tot i que Metges de Catalunya reconeix que totes dues parts han acostat posicions, lamenten que la proposta que ha fet el Departament de Salut no és prou “transversal, concreta ni immediata”.

concentració departament salut Vaga metges