Els sindicats reprenen les mobilitzacions en aquesta recta final de curs 2021-2022 i convoquen una manifestació a Barcelona el dissabte, 14 de maig en defensa de l’educació pública i contra la gestió del conseller Josep Gonzàlez-Cambray. En una compareixença a la seu d’USTEC, els representant dels docents han explicat que la marxa sortirà a les 12 h des de la plaça de la Universitat i acabarà al Parc de la Ciutadella. La protesta la convoquen els sindicats USTEC-STEs, el Sindicat de Professors de Secundària, Intersindical-CSC i CGT, així com el Sindicat d’Estudiants. Per primera vegada, també s’hi sumen les famílies representades per l’aFFaC (Associacions Federades de Famílies d’Alumnes).

Segons han explicat, aquest cop és “tota la comunitat educativa” la que sortirà al carrer per donar suport als docents i rebutjar “l’actitud de menysteniment” del conseller d’Educació envers els treballadors, les famílies i els estudiants. Entre les demandes que sindicats, famílies i estudiants fan de manera unitària hi ha la reclamació de destinar com a mínim el 6 % del PIB a Educació, revertir les retallades (com per exemple la reducció de ràtios a l’educació pública), la fi del tancament de grups a l’escola pública i l’eliminació progressiva de la concertació de centres privats que no donin resposta a les necessitats d’escolarització.

L’aFFaC demana l’eliminació de les escoles concertades

Les famílies representades per l’aFFaC fan un pas endavant i se sumen a les mobilitzacions sindicals. Després que els sindicats ocupessin la conselleria i convoquessin les vagues, les AFA i AMPA s’han mantingut al marge i han demanat mantenir obert el diàleg per reduir la crispació de la comunitat educativa. Ara, l’aFFaC s’hi suma per reclamar que s’eliminin els concerts a les escoles, dins la campanya que està duent a terme.

Això ha provocat que CCOO i UGT, sindicats que tenen afiliats a les escoles concertades, es despengin de la jornada. De fet, aquests sindicats reclamen l’equiparació de les condicions laborals entre els docents de la pública i la concertada. La portaveu d’USTEC-STES, Iolanda Segura ha matisat que, tot i que no convoquin la mobilització tots els sindicats, la unitat sindical iniciada amb les darreres jornades de vaga no s’ha trencat. De fet, la portaveu ha avançat que aquesta mateixa setmana anunciaran les mobilitzacions que tenen previst fer a final de curs.

Quatre dies de vaga el maig i el juny

Serà una jornada reivindicativa en què es trencarà la unitat sindical, però es recollirà el malestar d’una part important de la comunitat educativa, després dels cinc dies de vaga del març i amb l’amenaça de vaga indefinida educativa al finals de curs. Ara bé, ja s’ha confirmat la vaga a l’ensenyament de quatre dies al maig i al juny.

Al darrere de les mobilitzacions, hi ha el malestar sindical perquè no s’hagi reduït l’hora lectiva dels docents, per l’anunci de l’avançament del curs escolar 2022-23 sense consens i per l’aplicació del nou currículum.

Boicots i protestes als actes de Cambray

Els sindicats ja treballen en més manifestacions a Barcelona i altres actes de protesta molt centrades en el conseller. De fet, ja han explicat que boicotejaran tots els actes públics de Josep Gonzàlez-Cambray, com en les darreres ocasions en què ja van impedir un acte de la Fundació Bofill amb presència del conseller.