Aquests dies proliferen les pintades al patrimoni arquitectònic vinculat amb l’església. Els grafits són habituals al Gòtic, com el que ha malmès la paret de la basílica de Santa Maria del Pi, però també en altres punts de la ciutat. A Sant Andreu, l’església de Sant Andreu de Palomar ha aparegut plena de pintades amb un missatge de denúncia contra Càritas, a qui responsabilitzen del desnonament d’una parella de 60 anys que viu al carrer de Pons i Gallarza. Les pintades es repeteixen a la paret de la façana central de la parròquia i també a la porta de ferro i es pot llegir el missatge “Càritats desnona”.

El llançament està previst per al 18 de maig i la parella afectada són la Maia i el León. Es tracta d’un cas que segueix de prop el Sindicat d’Habitatge de Sant Andreu, que denuncia que la parella va arribar fa 20 anys de Geòrgia i va formar part d’un programa temporal de reinserció i habitatge de Càritas. Segons els activistes, un cop acabat el programa, “l’entitat es va desentendre de la família sense assumir cap responsabilitat”.

Càritas nega que s’hagi desentès de la família

La versió de Càritas Diocesana de Barcelona i la Fundació Foment de l’Habitatge Social ─que gestiona aquesta casa de Sant Andreu─ és totalment diferent. Les entitats neguen que s’hagin desentès de la parella i afirmen que no els ha quedat altre remei que activar la via judicial per “recuperar” l’immoble. De fet, expliquen que els afectats no han seguit el pla de treball establert i que necessiten l’habitatge per a altres famílies vulnerables.

El conflicte entre Càritas, la fundació i la Maia i el León ve de lluny. Segons les entitats, el 2017 van detectar problemes de convivència i mal ús del pis. Asseguren que se’ls han donat altres opcions perquè no es quedin sense llar: es van oferir a pagar-los la fiança i el trasllat a un pis més petit a la zona de Can Caralleu, que van rebutjar. Sigui com sigui, la del 18 de maig serà la quarta ordre de llançament a què s’enfronta la parella.