Els sindicats d’educació han convocat dues vagues pel mes de setembre: una pel dia 7 i una segona pel dia 28 de setembre. Ho han anunciat els sindicats aquest dijous. Serà un “inici de curs ingovernable”, segons Eli Pericas, d’USTEC. Ara bé, els sindicats han explicat que encara queda temps, el juliol i l’agost, per resoldre el conflicte.

S’han anunciat una calendarització de protestes:

  • El 5 de setembre es faran concentracions a les 18 h davant dels ajuntaments.
  • El 7 de setembre hi haurà vaga educativa de tot el dia i concentració al Parlament.
  • Setmana del 12 i el 23 de setembre, tancades i assemblees.
  • El 28 de setembre hi haurà vaga educativa i manifestació unitària.

Just abans d’acabar les classes, en la darrera tongada de vagues del juny, i que va tenir menys seguiment que les vagues de març, ja havien advertit que molt probablement hi hauria noves protestes i que no seria un inici de curs tranquil.

Les demandes dels sindicats educatius

Els sindicats volen que s’apliqui tant a primària com a secundària una hora lectiva menys el curs 2022-2023, com passava fa 10 anys. La proposta d’Educació és que es pugui fer tant a primària com a secundària, però el curs 2023-2024. Segons USTEC, han negociat amb els grups parlamentaris una ampliació de pressupost per fer efectiva la demanda de cara al curs que ve sense arribar a cap acord.

Ara bé, una de les qüestions que va desencadenar la crisi entre Educació i els representants sindicals va ser l’avançament del curs escolar una setmana al setembre, concretament el dia 5 (infantil i primària) i el 7 de setembre a secundària. Començar abans no suposa cap hora lectiva més per als professors i sí un dia més de vacances de Nadal.

Al setembre es farà jornada intensiva, però els nens i nenes podran estar a l’escola fins a les 16.30 h perquè hi haurà activitats de lleure gratuïtes per a tothom.

Les cessions d’Educació fins ara

Educació ha explicat diverses vegades que totes les demandes del col·lectiu no es poden fer de cop. Ara bé, el departament ha cedit en algunes de les demandes dels sindicats com ara ajornar els canvis en el currículum, va recular en el nou sistema d’avaluació i també va eliminar la qualificació “en procés d’assoliment”.