manifestació barcelona gener 2023
Foto: Jordi Borràs (ACN)

L’inici del curs escolar 2022-23 estarà marcat per les protestes dels docents. Els sindicats han anunciat vaga d’ensenyament el setembre del 2022, concretament els dies 7 i 28, coincidint amb l’inici del curs escolar. De fet, el primer dia de vaga, el 7 de setembre, coincideix amb l’inici de curs a secundària.

Es compleix així l’amenaça de noves aturades que ja havien fet els docents en finalitzar aquest darrer curs. A més, els centres d’infantil i primària el dia 5 de setembre fan una crida a portar samarreta groga i embalar i encartellar centres de color groc i amb pancartes. A les 17.30 h del dia 5, primer dia de curs, també es fa una crida a participar en manifestacions davant dels ajuntaments, també a Barcelona. Els sindicats asseguren que serà un “inici de curs ingovernable”.

Altres accions que han anunciat els sindicats són tancades als centres entre el 12 i el 23 de setembre. Durant aquests dies, els sindicats han anunciat la convocatòria d’assemblees a les escoles i instituts

Les negociacions marcaran el ritme de les protestes

Els sindicats tornen a les mobilitzacions perquè consideren que el Departament d’Educació no ha satisfet les seves demandes. Entre aquestes hi havia ajornar l’avançament de l’inici de curs al 5 de setembre, que la conselleria no va acceptar. Una altra de les reivindicacions clau dels sindicats és la recuperació de l’hora lectiva tant a primària com a secundària, que consideren imprescindible per arribar a un acord.

Tot i anunciar aquestes noves mobilitzacions, els sindicats consideren que encara hi ha temps per arribar a un acord durant els mesos de juliol i agost. Ara bé, si el conflicte continua enquistat, també adverteixen que les protestes podrien continuar més enllà del mes de setembre.

Manifestacions el dies de vaga

Els dos dies que hi ha convocades aturades totals, el 7 i el 28 de setembre, també s’han convocat mobilitzacions al carrer. El dia 7 de setembre es farà una concentració a les 12 h davant del Parlament de Catalunya. També hi ha convocada una manifestació el 28 de setembre, el segon dia de vaga, que començarà a les 11.30 h als Jardinets de Gràcia i es dirigirà cap a la seu del Departament d’Educació.

A banda, el primer dia del nou curs escolar, el 5 de setembre, els sindicats també han convocat concentracions a les 17.30 h davant dels ajuntaments. En aquest cas, la protesta està adreçada a tota la comunitat educativa i els sindicats conviden a les famílies i als alumnes a sumar-s’hi.

9 dies de vaga el curs anterior

El conflicte entre els sindicats d’educació i el departament va esclatar a principis d’any amb la convocatòria de cinc jornades de vaga, els dies 15, 16, 17, 29 i 30 de març. Llavors un dels principals esculls era l’avançament del curs escolar, però els docents també estaven en contra dels nous currículums i demanaven revertir les retallades dels darrers anys.

Tot i iniciar negociacions, la manca d’acord entre les parts va comportar la convocatòria d’una nova sèrie d’aturades. En total es van convocar quatre dies més de vaga, els dies 17 i 25 de maig, i el 2 i 9 de juny, dues de les quals de tota la jornada i, les altres dues, parcials.