(ACN) La síndica de Greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas, ha obert una actuació d’ofici per investigar els presumptes abusos sexuals als Jesuïtes de Casp de Barcelona. Ho ha fet després que hagin transcendit diverses denúncies d’exalumnes contra dos membres de la congregació —Francesc Roma i Francesc Peris— que van exercir com a docents entre els anys 70 i els 2000. En un comunicat, Giménez-Salinas recull que un dels jesuïtes va ser denunciat al centre i aquest no va actuar, apartant-lo només el 2005.

Reclama informació a l’escola i al Consorci d’Educació de Barcelona

La síndica s’ha adreçat al Consorci d’Educació de Barcelona i a la congregació titular del centre per conèixer les actuacions que s’estan duent a terme per esclarir els fets, escoltar els afectats i saber si hi ha més casos. Reclama també conèixer-ne els resultats i pregunta si està previst dissenyar accions i polítiques per reparar el mal fet a les víctimes i evitar que aquestes situacions es repeteixin.

La sindicatura també s’ha posat en contacte amb l’Associació Antics Alumnes Casp i amb el grup d’exalumnes que s’ha mobilitzat les últimes setmanes per denunciar els fets. Mostra la seva preocupació perquè, tot i la consciència col·lectiva actual, no totes aquestes situacions han sortit a la llum ni s’han abordat de manera adequada des de les institucions.

Reactivar la comissió de reparació i prevenció d’abusos sexuals

L’any 2019, la Sindicatura de Greuges ja va posar en marxa una comissió de reparació i prevenció d’abusos sexuals en l’entorn de l’Església en l’àmbit educatiu, arran del degoteig de casos que van afectar diverses ordes religioses. Amb l’obertura d’aquesta actuació d’ofici, la institució del síndic de greuges valora la possibilitat de reactivar-la, tot treballant en col·laboració amb el defensor del poble.

El març del 2022, el Congrés dels Diputats va aprovar la creació d’una comissió assessora encarregada d’estudiar i elaborar un informe sobre els abusos sexuals a l’Església i en va encarregar el lideratge al defensor del poble. En la mateixa línia, el 2020 l’aleshores síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, va instar el Parlament a crear una comissió d’investigació sobre els abusos comesos per l’Església catòlica i que ja han prescrit.