Aquest dilluns s’ha posat en marxa el Grup de Platges de la Guàrdia Urbana, que farà patrullatges a les 10 platges de la façana marítima de Barcelona fins a finals de setembre. El dispositiu consta de prop d’un centenar d’agents que vetllaran perquè “tothom pugui gaudir d’un estiu tranquil”, ha assegurat el tinent d’alcalde de Seguretat en funcions, Albert Batlle.

Per aconseguir-ho, aquest grup se centrarà en els delictes sobre el patrimoni, especialment els furts, i també en la prevenció dels assetjaments, sobretot en l’àmbit de les violències masclistes. També es vigilarà la venda ambulant i la mobilitat, posant especial atenció en l’impacte dels vehicles de mobilitat personal en la convivència de la zona litoral.

Què passa si hi ha un relleu a l’Ajuntament?

Batlle també ha afegit que, en cas d’un relleu a l’Ajuntament, es podrien produir “ajustaments puntuals” en els operatius de seguretat ja establerts com aquest. Tot i això, assegura que són dispositius “que venen de temps” i que estan “preparats per fer front a qualsevol contingència, inclús aquesta”.

Com es fa el patrullatge a la platja?

Els agents del Grup de Platges recorren els cinc quilòmetres del litoral a peu, amb escúters, vehicles de quatre rodes, bicicletes i vehicles tipus quad adaptats per la sorra. A més, el grup també disposa de dues embarcacions semirígides per vigilar tant la platja com els espigons. Les feines de patrullatge es controlen des de l’oficina conjunta de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra del passeig Joan de Borbó, i des dels mòduls situats a les platges de la Barceloneta i a l’espigó de la platja del Bogatell.

Més de 21.000 denúncies, l’estiu de l’any passat

L’estiu passat el Grup de Platges va interposar 20.037 denúncies per venda ambulant de begudes i aliments, 843 denúncies per altres activitats no autoritzades i 37 per no respectar les indicacions del bany, i es van intervenir 116.018 begudes procedents de la venda ambulant no autoritzada.

A més, els agents també van realitzar 272 detencions i 425 denúncies, la majoria per furts i apropiacions indegudes.

“Kits” de vestuari i un tiquet de transport a les víctimes d’un furt

Com en campanyes anteriors, els dos mòduls de la platja de la Barceloneta i del Bogatell disposaran de lots bàsics de vestuari per poder donar assistència a les persones que hagin sigut víctimes d’un furt o un robatori i s’hagin quedat sense roba a la platja. Es tracta d’una bossa amb una samarreta, uns pantalons i unes xancles, així com tiquets de transport públic d’un sol ús per facilitar el retorn al domicili. A més, també hi haurà tríptics de denúncies en diferents idiomes per a les víctimes d’aquests robatoris.