Icona

L’escàndol dels abusos sexuals a menors en l’àmbit de l’Església és al centre de l’actualitat. En les darreres setmanes hem conegut casos com el de l’Escola Claret a Barcelona. L’Ajuntament estudia si presentar-se com a acusació en aquest cas, que se suma a una llarga llista de denúncies, com les dels Maristes de Sants o el del mossèn de Constantí. El papa Francesc ha convocat una cimera sense precedents amb els presidents de les conferències episcopals de tot el món per abordar aquesta qüestió.

N’hem parlat amb Pilar Polo, psicòloga i responsable de Relacions Institucionals de la Fundació Vicki Bernadet; Manel Pousa, capellà i president de la Fundació Pare Manel; Marc Balcells, professor de Criminologia i membre del projecte de recerca sobre abusos sexuals a l’Església de la UOC; i Emilie Rivas, responsable de Polítiques d’Infància de Save The Children Catalunya.

Pilar Polo, de la Fundació Vicki Bernadet, explica que l’Església no només ha de demanar perdó, assegura que “si no han estat capaços de fer una bona feina, han de marxar”. Marc Balcells assegura que “cal endurir el Codi penal”. Demanen també justícia restaurativa.

Emilie Rivas, responsable de Polítiques de d’Infància de Save The Children Catalunya, demana “polítiques de prevenció”.
Marc Balcells assegura que està estudiant la “cultura del seminari” per saber  fins a quin punt pot dur a comportaments d’aquestes característiques. Manel Pousa assegura que es tracta d’una mentalitat molt concreta al si de l’Església, a banda de demanar perdó i reconèixer els errors.

A la conversa hi ha participat també Guillem Sànchez, periodista d”El Periódico’ i autor del llibre ‘El cas dels Maristes’. Pots seguir aquí la conversa sencera: