32.000 seguidors a Instagram a les portes de la Selectivitat 2023, infinitat d’apunts i documents sobre els exàmens de les PAU a Catalunya i un niu de mems per fer més amena l’espera. És el resultat, fins ara, del projecte engegat el 2018 per la Júlia Massanés i que ara, amb Alex Ortí, s’ha consolidat com una de les referències a la qual acudeixen milers d’estudiants que se sotmetran a les PAU a partir d’aquest dimecres, 7 de juny. Es fan dir La Selectivitat a les diverses xarxes socials, en què estan presents i ja han aconseguit crear una comunitat que resol dubtes, facilita la feina als estudiants i treu rialles entre els usuaris.

La Júlia Massanés és una de les administradores que porta el projecte, juntament amb l’Alex Ortí. Ella va engegar-lo el 2018, quan va fer les PAU. Assegura que durant les setmanes prèvies als exàmens va patir molt i que sentia que no va rebre suficient suport emocional de cara als exàmens. “Vaig crear el compte per ajudar la resta d’estudiants i fer-ho tot més fàcil, reduir la pressió i l’estrès als quals estem sotmesos”, explica.

El boom del projecte va ser l’any de la covid

Es tracta de contingut íntegrament en català i enfocat, només, a les PAU a Catalunya. Els primers anys van ser d’aterratge, de prova, fins que el 2021 va decidir unir-se al projecte voluntari l’Àlex Ortí. Va ser l’any de la covid i hi havia més dubtes que mai sobre com seria la selectivitat. Va ser aleshores quan el compte va tenir un boom, sobretot a Instagram, en què ja tenen 32.000 seguidors.

“Hem notat un increment de seguidors els darrers anys i la gent recorre a nosaltres perquè es troben en una situació de desacompanyament o de molts nervis“, explica l’Àlex en declaracions a betevé. Tots dos administradors del projecte es mostren molt contents per la bona rebuda per part dels futurs universitaris: “És una passada tot el projecte i ja podem dir que s’ha consolidat“. De fet, fins i tot en alguns casos alguns alumnes de les PAU els han arribat a confondre amb els organitzadors reals dels exàmens.

la selectivitat instagram tik tok

Què ofereix La Selectivitat?

La clau de l’èxit, expliquen, ha estat la resolució de dubtes sobre la selectivitat (amb els canvis dels darrers anys, sobretot derivats de la pandèmia de la covid), als apunts de totes les assignatures per facilitar l’estudi i els mems per amenitzar l’espera però, també, per donar un toc d’humor durant els exàmens i els drames dels estudiants en sortir de les aules.

Entre les informacions útils que transmeten als estudiants (més enllà dels apunts, l’estructura dels exàmens i els temaris), hi ha continguts sobre què es pot portar i què no als exàmens. També són una referència a l’hora de compartir les correccions de la selectivitat, les quals també podràs consultar a betevé en PDF.

Ànims de persones famoses i influents

A banda, per donar ànims als estudiants, també comparteixen vídeos personalitzats fets per persones famoses o influents entre els joves. Alguns dels més recents han estat el grup The Tyets, la cantant Mariona Escoda o el presentador Carles Porta.