(ACN) El Síndic de Greuges ha posat en marxa un servei d’atenció especialitzada a les víctimes d’abusos sexuals en l’entorn de l’Església catòlica. Ho fa amb la voluntat d’escoltar les possibles vícitimes que s’hi adrecin amb “total discreció i confidencialitat”. El síndic, analitzarà els casos, els assessorarà en la denúncia i proposarà formes de reparació en cas que els delictes hagin prescrit.

900 922 488 el telèfon per fer arribar les denuncies

El Síndic de Greuges es farà acompanyar d’un equip d’experts per investigar els abusos sexuals en l’entorn eclesiàstic, també ha habilitat una línia de telèfon gratuït (900 922 488)  de 9 del matí a 2 del migdia, i un correu electrònic (abus.sexual@sindic.cat) per atendre aquests casos. Entre d’altres, les víctimes rebran el suport de metges, psicòlegs i juristes especialitzats. El Síndic també s’ha posat en contacte amb els bisbats amb seu a Catalunya i els representants de les congregacions religioses per demanar-los un interlocutor i que aportin informació sobre tots els procediments i les actuacions internes d’aquestes.

L’equip del Síndic

Després dels diferents casos d’abusos denunciats en l’entorn de l’Esglèsia, el Síndic de Greuges ja va anunciar la formació d’un comitè d’experts. Aquest està format per la doctora en Psicologia Noemí Pereda; la metgessa de família i membre de l’Equip de Treball del Mecanisme Català per a la Prevenció de la Tortura, la doctora Olga Casado, i el el catedràtic de Dret Penal Josep Maria Tamarit.

La doctora Pereda ha puntualitzat que la majoria de víctimes no busquen una reparació econòmica sinó moral o espiritual i que l’Església reconegui els fets. El Síndic, Rafel Ribó, ha recordat que la protecció dels infants és un dels encàrrecs legals específics de la seva institució i, amb aquest objectiu, es va crear l’adjunt d’infància al 1989, càrrec que actualment ocupa Maria José Larios.