El Departament de Salut ha certificat aquest divendres que Catalunya ha superat el pic de contagis de la covid-19. Ho ha anunciat en una compareixença el secretari general de Salut, Marc Ramentol, que hores abans ja ho havia avançat al programa ‘bàsics’, de betevé. “És un bon senyal”, ha dit, i ha reiterat el missatge del govern que l’enduriment de les mesures i les restriccions contundents han estat efectius. No obstant això, Salut continua demanant prudència perquè la situació d’elevada pressió assistencial encara afecta el sistema públic de salut.

Per això, Ramentol ha insistit que caldrà veure què passa els propers dies per confirmar si és  manté aquesta tendència, perquè la desacceleració de contagis no s’ha traduït, per ara, en una reducció de la pressió assistencial. El sistema sanitari continua tensionat i “no ho podrem sostenir durant gaire temps”, ha assegurat.

La xarxa privada s’integra en la pública

Salut també ha anunciat que, per anticipar-se a aquesta situació límit en la pressió assistencial, els propers dies es tornarà a integrar la xarxa privada al global del sistema de salut. La mesura afectarà mútues i centres de sanitat privada, que se sumaran a l’oferta pública, especialment els llits de crítics.

Ramentol ha remarcat que serà una mesura “temporal” que es repeteix després “d’assajar-se amb èxit durant la primera onada” del coronavirus.

40 anys, la mitjana d’edat dels contagis

Jacobo Mendioroz

, coordinador de la Unitat de Seguiment de la covid-19 a Catalunya, ha assegurat que la mitjana d’edat de contagis és de 40 anys. Mendioroz ha remarcat que la malaltia comporta en molts pacients seqüeles importants.

Per això, ha dit, cal començar a posar el focus en les conseqüències a llarg termini dels contagis, i no només en la mortalitat.