Després de prop d’un mes del judici

, finalment aquest dilluns s’ha fet pública la sentència del cas Maristes. L’Audiència de Barcelona condemna a 21 anys i 9 mesos de presó a Joaquim Benítez, l’exprofessor d’educació física del col·legi dels Maristes de Sants-Les Corts. Considera provat que va abusat sexualment de quatre alumnes menors d’edat entre els anys 2006 i 2009.

Presó al marge, Benítez haurà de pagar 120.000 euros d’indemnització per danys morals a les víctimes. Si no se’n pot fer càrrec, el pagament l’haurà d’assumir els Maristes, com a responsable civil subsidiari. La sentència també inhabilita Benítez com a docent durant 13 anys i vuit mesos. A banda, dicta una ordre d’allunyament i li prohibeix comunicar-se amb les víctimes.

El condemnat ha sortit de l’Audiència corrent i perseguit pels mitjans de comunicació. Mentrestant, advocats i denunciants han demanat que se l’empresoni de manera immediata. Pel que fa als Maristes, en la resolució hi diu que es tenen sospites però no la certesa que estiguessin al corrent dels abusos sexuals. Ara bé, la sala els acusa d’imprudència i falta de control.

Amb tot, Benítez s’enfrontava a peticions de 22 a 36 anys de presó. Unes altres 13 denúncies contra ell es van arxivar perquè els delictes ja havien prescrit. Durant el judici, que va tenir lloc l’última setmana de març, Benítez va assegurar que els Maristes sabien des del 1986 que havia abusat d’un menor, però el van emparar.

Joaquim Benítez entra a l'Audiència de Barcelona.
Joaquín Benítez entra a l’Audiència de Barcelona.

Els detalls de la sentència del cas Maristes

La sentència recull allò que l’acusat ja va reconèixer al judici: Benítez disposava d’un despatx propi amb una llitera on feia passar els alumnes amb el pretext de fer-los massatges per alleujar possibles lesions. Segons el tribunal, en aquest context és quan es produïen els abusos sense consentiment sobre les víctimes, “aprofitant […] la seva jerarquia com a professor d’educació física i la confiança que els alumnes li havien dipositat” com a tal.

Manuel Barbero entra a l'Audiència de Barcelona per conèixer la sentència del 'cas Maristes'.
Manuel Barbero entra a l’Audiència de Barcelona per conèixer la sentència del cas Maristes.

L’Audiència de Barcelona també afirma en la resolució que els abusos van suposar, per a les víctimes, “una experiència vital negativa” que va influir en “els homes que són” avui. I això, per al tribunal, “no té preu ni reparació possible”. El document insisteix que “el mal infligit […] ha condicionat el desenvolupament de la personalitat” dels menors, en tractar-se d’un fet “pervers i odiós”.