Dos nadons prematurs han mort en els darrers 10 dies a l’Hospital Vall d’Hebron a causa d’una enterocolitis. Segons fonts de l’hospital, aquesta inflamació intestinal es va complicar per la presència del bacteri Klebsiella pneumoniae, que els va provocar la mort. Els dos nadons havien nascut al voltant de les 25 setmanes i la seva salut era fràgil. Un pesava menys de 500 grams i l’altre no arribava als 700.

L’hospital ha obert una investigació per la defunció dels nadons i en dos dies se sabrà si hi ha més prematurs portadors del bacteri. Fins ara l’hospital ha detectat vuit neonats que tenen aquest microorganisme resistent. A la Unitat de Neonatologia hi ha en aquests moments 45 infants prematurs. La Klebsiella pneumoniae és un bacteri que sol produir infeccions al pulmó, a les vies urinàries, al tracte intestinal i a les ferides i és molt resistent als antibiòtics més coneguts.

Magda Campins, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, ha explicat que s’han fet diversos cultius per descartar si hi pot haver una font ambiental que sigui el focus d’infecció. Entre els elements que s’han analitzat hi ha l’aigua, el sabó de mans i diferents superfícies de la Unitat de Neonatologia i esperen tenir els resultats aquest dimecres. Mentrestant, està inhabilitat el box on estaven ingressats els dos infants morts que es van infectar pel bacteri. També ha destacat que “les Klebsiella pneumoniae són microorganismes habituals als hospitals i casos aïllats d’infecció són habituals a tots els hospitals del món”.

La Direcció General d’Ordenació i Regulació Sanitària, del Departament de Salut, també ha obert una investigació per aclarir el cas.

El Defensor del Pacient denuncia les morts

El pare d’un dels nadons morts ha portat el cas a l’associació el Defensor del Pacient, que ho ha denunciat davant del fiscal Superior de Catalunya, Francisco Bañeres. El pare assegura que la seva filla va morir a causa del brot de Klebsiella i que el bacteri va afectar quatre dels sis nadons que a mitjans del mes d’abril estaven ingressats a la sala d’incubadores. També ha posat en dubte que se seguissin els protocols de neteja adequats per part de l’hospital.