El diputat alemany Andrej Hunko al judici del procés

(ACN) Un diputat del Bundestag i membre de l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa, Andrej Hunko, ha explicat al judici del procés que va formar part d’un programa de visitants per l’1-O, però que “en cap cas” es va tractar d’una “missió d’observació oficial”. En la seva declaració com a testimoni, Hunko ha assegurat que va rebre una “invitació” per correu electrònic, però que no recorda de qui venia ni si procedia del Diplocat. Hunko ha dit que “part de la comunicació” va ser gestionada per la seva secretària i que no va tenir “comunicació directa amb cap representant de l’administració catalana“.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”EN DIRECTE: Judici del procés” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/judici-proces-directe/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

El diputat alemany ha afirmat que no va cobrar cap honorari per la visita i que ell es va sufragar el desplaçament, però ha admès que li van pagar dues de les nits que va passar en un hotel. No ha concretat qui ho va pagar però ha dit que és una pràctica “freqüent i habitual en l’àmbit de política internacional”, ja que “s’arriba a acords per compartir despeses”. També ha dit que li consta que ningú del grup de visitants rebés cap remuneració.

“Cap acte de violència de la població cap a la policia”

Hunko va arribar a Barcelona el 30 de setembre al vespre, i que ja va visitar algun centre de votació. El dia 1 d’octubre va ser en alguns col·legis, però no es va entrevistar amb cap polític català. Un dels col·legis que va visitar va ser l’Escola Ramon Llull, on va “presenciar l’ús de pilotes de goma”. Tot i això, en respostes a l’advocacia de l’Estat, ha admès que en aquell moment estava a uns 100 metres i que quan va arribar al lloc va veure els “ferits”, però que “personalment” no va presenciar el llançament dels projectils.

Sobre el comportament dels votants, ha assegurat que en “general” era “homogeni i unitari” als col·legis de Barcelona i Girona que va visitar, amb una “gran afluència i participació per part de la ciutadania i un desig palpable de fer la votació”. “En cap cas he pogut presenciar actes de violència que partissin de la població cap a la policia”, ha assegurat. Hunko ha dit que hi va veure un “elevat grau de decisió unit a una voluntat pacífica”. Al març, un altre exdiputat alemany també va defensar l’actitud no violenta de la ciutadania.

Compromís de Romeva amb una “solució pacífica i democràtica” a Catalunya

Dos eurodiputats que van compartir tasques al Parlament Europeu amb Raül Romeva han subratllat el seu compromís amb una “solució pacífica i democràtica” per a Catalunya. La portuguesa Ana Gomes i l’eslovè Ivo Vagl han remarcat, a més, que mai es va limitar el debat sobre el dret a l’autodeterminació al Parlament Europeu. “Mai, seria impensable en un parlament democràtic”, ha valorat Gomes. Per la seva banda, Vagl ha destacat que sempre que Romeva parlava del referèndum ho feia “en base a un consens”. Tots dos van ser a una conferència que Romeva, Junqueras i Puigdemont van fer a Brussel·les el gener del 2017.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”ÚLTIMES NOTÍCIES: Judici presos polítics” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/judici-presos-politics/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;border-radius: 5px !important;}” el_id=”caixa-negra”][/vc_column][/vc_row]