El cantautor i exdiputat de Junts per Catalunya Lluís Llach va aconsellar a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart pujar als cotxes de la Guàrdia Civil per desconvocar la concentració del 20-S al Departament d’Economia. Llach ho ha dit al judici del procés, on ha comparegut com a testimoni per explicar la mobilització en protesta per la macrooperació de la Guàrdia Civil. L’exdiputat ha explicat que va considerar que era “l’únic lloc on podia ser efectiva la desconvocatòria” perquè era “l’únic lloc on els veurà tothom”.

Llach ha relatat que quan va arribar a Economia es va situar, juntament amb altres diputats, a la porta del departament, de cara als concentrats, per donar el “missatge explícit” que s’havia de permetre que la comitiva judicial fes la seva feina. Preguntat per l’actitud dels concentrats, ha dit que era “un exercici de protesta claríssim”, però que no va veure actituds violentes.

Nega violència

Segons ha explicat, els concentrats van cridar a la Guàrdia Civil frases com “fora les forces d’ocupació”, però ha negat insults de manera generalitzada. “Puc donar fe absoluta que els guàrdies civils van ser sempre respectats”, ha dit. En aquest sentit, ha dit que el pacifisme en les mobilitzacions independentistes és “una norma de compliment quasi obsessiu”.

En concret, sobre els vehicles de la Guàrdia Civil que van resultar danyats, ha dit que no va veure ningú que els malmetés però ha remarcat que hi havia molta gent al damunt. Segons ha dit, en aquell moment li va semblar que els desperfectes eren conseqüència del pes. Llach també ha relatat el moment en què van saber que a l’interior hi havia armes i com van fer-ne baixar la gent, amb certa dificultat, i van protegir-los amb un cordó de voluntaris.

El cantautor també ha volgut expressar la seva disconformitat “com a homosexual i independentista” amb el fet d’haver de respondre a Vox. Precisament Llach ha comparegut a petició del partit d’ultradreta, i també de les defenses d’Oriol Junqueras, Raül Romeva i Jordi Sànchez.