El cas Millet va quedar vist per a sentència el 16 de juny de l’any passat, tres mesos i mig després que l’expresident del Palau de la Música, Fèlix Millet, i la seva mà dreta, Jordi Montull, confessessin que s’havien quedat diners de la institució. Es calcula que van apropiar-se uns 30 milions d’euros, però nou milions no se sap on van anar a parar i caldrà veure on els situa el tribunal. En el judici, van admetre que s’enduien xecs, feien desviaments a les empreses de les seves dones, pagaven obres particulars, viatges de luxe i també els casaments de les filles de Millet. “Demano disculpes perquè em vaig equivocar”, va dir l’expresident del Palau, Fèlix Millet. Una confessió, juntament amb la de Montull, que fa previsible una condemna per l’espoli.

Es condemnarà CDC per, suposadament, haver-se finançat de manera irregular?

L’interrogant gairebé més important i transcendent és si el tribunal considera provat que l’antiga Convergència es va finançar irregularment a través del Palau amb comissions de Ferrovial. Millet i Montull no havien admès mai participar-hi, però finalment en el judici van acusar el partit de rebre comissions de la constructora a canvi d’adjudicacions d’obra pública. “Era la canonada per la qual transitaven els diners que Ferrovial volia fer arribar a la formació política”, va assegurar el fiscal anticorrupció, Emilio Sánchez-Ulled durant la lectura de l’informe final. Tant l’extresorer de CDC, Daniel Osácar, com els dos directius de Ferrovial, Pedro Buenaventura i Juan Elizaga, però, ho van negar rotundament.

La confessió, que van pactar inicialment amb la fiscalia va suposar una rebaixa de penes per als dos saquejadors confessos ja que dels 27 anys i mig de presó, finalment el ministeri públic demana per a Millet 14 anys i 9 mesos, per a Jordi Montull, 10 anys i 10 mesos i per a Gemma Montull, tres, un dels quals és substituïble per una multa. En canvi, el fiscal va apujar lleugerament les peticions per a l’extresorer Daniel Osácar de set anys i mig a vuit i per als dos directius de Ferrovial, de quatre anys i mig a cinc.

La fiscalia demana a CDC 6,6 milions d’euros com a responsable civil. La defensa del partit però es va agafar a l’argument que el partit està dissolt i que no s’ha de castigar el seu hereu polític, un PDeCAT immers en plena negociació de govern i que acaba de perdre el lideratge d’Artur Mas.