Nou revés del Tribunal Suprem per a Oriol Junqueras. El jutge Pablo Llarena ha denegat la petició de traslladar-lo a una presó catalana. Pel que fa a la seva elecció com a diputat, el magistrat demana al Parlament que habiliti els instruments necessaris perquè Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Joaquim Forn puguin accedir a la seva condició de parlamentaris malgrat la presó provisional, tal com marca l’article 23 del Parlament. Llarena declara la incapacitat legal prolongada de tots tres per assistir als plens parlamentaris i, per això, apunta que puguin participar en les sessions, delegant el seu vot en un altre diputat.

Junqueras va demanar a Llarena un permís per poder sortir de la presó i participar en el primer ple de la legislatura sota la premissa que el seu vot és indelegable. I és que el reglament de la cambra catalana preveu la delegació del vot en només quatre supòsits —per causa de maternitat o paternitat, hospitalització, malaltia greu o incapacitat prolongat— i, per tant, Junqueras no s’hi podria acollir.

L’advocat de Sànchez ha demanat aquest divendres formalment per escrit sortir de la presó, argumentant que no hi ha risc de reiteració delictiva, justament perquè com a diputat ha d’acatar la Constitució.