L’Ana Villanueva viu sola en un dels darrers blocs pendents d’enderrocar a la Trinitat Nova -en el marc del procés de remodelació del barri afectat per l’aluminosi-. Hi ha viscut tota la vida, i ja són 60 anys, en un pis que era propietat dels seus pares i que fa 40 està al seu nom. Però a diferència de la resta de propietaris de l’edifici, ella no té dret a reallotjament. El motiu és que, durant uns mesos l’any, treballa a Eivissa i s’ha d’empadronar a l’illa. Per l’administració, aquest padró discontinu la fa candidata a una indemnització, però no a un reallotjament. Mentre espera una resolució judicial, viu envoltada de pisos tapiats en una escala sense llum i demana ajuda a les administracions.

Entre la Trinitat Nova i Eivissa

La vida de l’Ana Villanueva en un edifici buit no és fàcil. “Ara visc sola, perquè la resta de pisos estan tancats. Fins i tot em vaig trobar que intentaven entrar a casa meva quan jo hi era a dins, entren a robar les finestres, el cablejat. Estic fatal”. Els seus antics veïns han estat reallotjats en les promocions noves construïdes al barri.

Ella, però, no pot marxar perquè la temporalitat laboral li ha passat factura. Sense una feina estable a Barcelona, l’única oferta la va trobar a les illes Balears. “Visc a cavall entre Eivissa i la Trinitat Nova, segons la temporada turística”, explica, “em feien empadronar allà per poder optar a un lloc de feina”. El fet de no tenir un padró continu ha estat el motiu pel qual l’administració li nega el dret a reallotjament i només li ofereix una indemnització.

Pisos tapiats i escala sense llum

Les entitats i veïns del barri li donen suport, ja que no entenen com el seu cas encara no ha estat resolt. “No entenem com l’Ana ha de viure sola en tot un bloc, ja em direu, i veient el que demana: un pis com tothom”, comenta Antoni Zapata, membre de la Taula Oberta Trinitat Nova, “al barri hi ha pisos buits, nous, no costaria tant reallotjar-la”.

Els veïns s’han unit per ajudar l’Ana a aconseguir com a mínim un pis de lloguer que la permeti continuar al barri.  Entre tots estan preparant mobilitzacions per donar suport a aquesta veïna que, cada nit, ha d’entrar a casa per una escala a les fosques amb l’ajuda d’una llanterna.