El 75 % dels facultatius de la sanitat primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) ha seguit la vaga aquest dijous, en la quarta jornada d’aturades convocades per Metges de Catalunya (MC), en què exigeixen millores en les condicions de treball, d’assistència als pacients i salarials. En els centres concertats, que inclouen CAP, hospitals i centres sociosanitaris o de salut mental, el seguiment ha estat, segons MC, del 66 %.

Aquesta setmana de vaga s’emmarca en el procés de negociació dels pressupostos de la Generalitat. En aquest context, el president i el secretari general d’MC, Jordi Cruz i Josep Maria Puig, han comparegut aquest dijous a la Comissió de Salut del Parlament, en què han traslladat les seves reivindicacions. Cruz ha resumit l’estat d’ànim del sector:

“Els últims anys hem rebut molts copets a l’esquena i ha arribat un punt que no és suficient”.

Cruz ha aprofitat l’aparador del Parlament per etzibar als ponents que els facultatius arrosseguen10 anys de retallades per la crisi sense ni obrir la boca“. Ara el sindicat insisteix en l’aprovació dels pressupostos, tant de la Generalitat com de l’Estat, i demanen que en els comptes “es reflecteixi la voluntat política en números concrets”. La compareixença al Parlament ha tingut lloc poques hores abans que s’anunciés l’acord a què finalment han arribat el sindicat Metges de Catalunya i l’Institut Català de la Salut.

300 metges tallen la ronda de Dalt

Tanmateix, el sindicat ha informat en un comunicat que, després de quatre dies de protestes, els facultatius es mantenen “dempeus” per reclamar “les millores necessàries per recuperar la qualitat assistencial i la dignitat laboral”. Entre les protestes dutes a terme aquest dijous a Barcelona ha destacat el tall de la ronda de Dalt, a la sortida 6, d’uns 300 metges que una estona abans s’havien concentrat davant del Consorci de Salut i Social de Catalunya, situat a l’avinguda del Tibidabo.