Prop de mig centenar de jutges, concretament 48, s’han traslladat fora de Catalunya aquest any, cosa que suposa gairebé el doble que el 2017, quan en van marxar 25. Són dades que ha donat aquest dijous el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús Maria Barrientos. Ara bé, el president no ha establert cap “relació causal” entre aquesta sortida i la situació política que ha viscut Catalunya darrerament. En referència a això, només ha dit que hi ha “escenaris que no són propicis perquè un jutge actuï amb la serenitat necessària”.

Barrientos ha donat aquestes dades en la compareixença que ha fet a la Comissió de Justícia del Parlament de Catalunya, en la qual l’any passat no va assistir per la situació política. En la presentació de la memòria del TSJC, Barrientos ha explicat que el 2017 es van destinar a Catalunya 32 jutges, dels quals només sis ho van fer voluntàriament, mentre que des de principis d’any només tres dels 19 que han estat traslladats a aquesta comunitat havien sol·licitat la plaça.

Col·lapse al jutjat de les clàusules terra

Al llarg de la compareixença, Barrientos ha alertat del col·lapse que pateixen els jutjats de Catalunya, sobretot els que resolen les clàusules terra. El jutjat número 50 de Barcelona té sobre la taula unes 30.000 demandes interposades i Barrientos ha denunciat que no hi ha recursos ni mitjans per fer-hi front. De tot plegat, també n’ha acusat els bancs, qui, ha dit, “podrien tenir posicions molt més comprensives cap al sistema de justícia” ja que, ha remarcat que el 99 % de les sentències els condemnen. Barrientos també ha reclamat “actuació ràpida del poder legislatiu per fer front a aquesta situació”.