Una gran vaga unitària del sector públic. Professors, metges, funcionaris i estudiants s’han sumat aquest 29 de novembre a una vaga per reclamar la fi de les retallades imposades durant la crisi econòmica. En paral·lel a la vaga hi havia convocada una manifestació unitària que ha sortit de la plaça de la Universitat a les 12 h. Segons la Guàrdia Urbana s’han manifestat unes 8.000 persones, entre professors, estudiants, personal mèdic i funcionaris. Els convocants eleven la xifra a 25.000.

Demanen recuperar els drets laborals i els salaris després de la recuperació econòmica i reclamen a la Generalitat que treballin per aprovar uns pressupostos més socials. Després de recórrer el centre de la ciutat la manifestació ha arribat al Parlament. Els manifestants s’han concentrat a les portes de l’edifici que, un dia més, estava encerclat per tanques per evitar-ne l’accés. Durant la marxa s’han sentit consignes demanant la rebaixa de les taxes universitàries, la recuperació de les pagues extres i una sanitat i educació pública i de qualitat.

Seguiment de la vaga a Primària i Secundària

El Departament d’Ensenyament, un cop rebuda la informació del 96,79 % dels centres, ha xifrat el percentage de seguiment de l’aturada entre el personal docent de primària i secundària en un 11,64 %. En el cas dels centres barcelonins el seguiment ha estat lleugerament superior a la mitjana amb un 16,71 %. Entre les 12 h i les 14 h també han registrat una aturada del personal d’administració i serveis amb un seguiment del 0,62 %. Pel que fa a l’alumnat de secundària, segons dades recollides a les 16 h la incidència de la vaga a Barcelona ha estat del 22,62 %.

Així hem seguit la manifestació minut a minut.

14:05
   

La protesta ja està al Parlament i el trànsit comença a normalitzar-se en tots els punts per on ha passat la manifestació

✅🚌Normalitzades les línies de #busbcn a plaça Catalunya i plaça Urquinaona. Les línies aniran recuperant la freqüència habitual.

— TMBinfo (@TMBinfo) 29 de noviembre de 2018

13:56
   

L’accés al Parlament està blindat amb tanques, agents i furgonetes dels Mossos d’Esquadra

Els manifestants han penjat la pancarta que obria la marxa. De moment, la situació és absolutament tranquil·la.

13:51
   

La manifestació ha entrat al Parc de la Ciutadella

13:39
   

A punt d’arribar al Parlament

La marxa ha enfilat els darrers metres i recorre ara l’avinguda del Marquès de l’Argentera. L’objectiu és arribar fins al Parlament de Catalunya.

13:22
   

Seguiment de la vaga entre el professorat

La Conselleria d’Ensenyament de la Generalitat, ha xifrat el seguiment de la vaga de professors de Primària i Secundària en un 11,71 % de participació dels 87.478 docents convocats pels sindicats Ustec·Stes, Aspepc·Sps i CGT.

Pel que fa al seguiment de la vaga entre els estudiants universitaris, la Secretaria d’Universitats i Recerca informa que:

A la UB l’activitat acadèmica ha estat l’habitual en la meitat dels 18 centres. En la resta de facultats o bé s’ha suspès l’activitat acadèmica o s’han realitzat classes amb poca assistència d’alumnes. A les facultats de Geografia i Història, i de Filosofia s’han bloquejat els accessos.

A la Universitat Politècnica de Catalunya: Les classes s’han realitzat amb normalitat, a excepció de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) on l’adhesió ha estat entre el 80% i el 90%.

La Universitat Pompeu Fabra informa que els tres campus han estat tancats fins a les 9.30 h. A partir d’aquella hora, s’ha reprès l’activitat acadèmica.

I a la Universitat Autònoma de Barcelona l’adhesió d’estudiants a l’aturada ha estat majoritària a 10 facultats del campus de Bellaterra on, des de primera hora del matí, la presència de piquets als vials interns i a les entrades dels centres n’han dificultat l’accés. Pel que fa al personal docent i el d’administració i serveis, la UAB ha informat que encara no tenen les dades comptabilitzades.

13:15
   

La manifestació avança per la Via Laietana

13:12
   

Transport públic normalitzat a la Gran Via

13:11
   

Reobre el trànsit a la ronda de Dalt

La protesta dels metges de l’Hospital Vall d’Hebron acaba i reobre el trànsit en els dos sentits de la marxa.

13:05
   

Representants dels treballadors públics i del sector educatiu reclamen revertir les retallades

12:54
   

Els metges de la Vall d’Hebron tallen el trànsit de la ronda de Dalt

12:49
   

Afectacions de trànsit per una protesta de metges a la ronda de Dalt

12:43
   

Recorregut de la manifestació

La marxa baixa en aquests moments pel carrer de Pelai en direcció a la plaça de Catalunya. La manifestació vol avançar per la Via Laietana i acabar al Parlament.

12:42
   

Afectacions en el transport públic

12:38
   

Educació i sanitat pública de qualitat

És el crit que no para d’escoltar-se mentre avança la manifestació d’estudiants, metges i treballadors públics. Una protesta que reclama revertir les retallades i uns pressupostos més socials.

12:34
   

La manifestació unitària comença a caminar

12:23
   

Reivindicacions coincidents

Les pancartes de metges i estudiants coincideixen a reclamar revertir les retallades i uns pressupostos més socials.

12:15
   

Estudiants i metges ja s’han trobat a la plaça de la Universitat

Els col·lectius cridats a manifestar-se aquest 29 de novembre ja s’han trobat a la plaça de la Universitat. Des d’aquí baixaran per la Via Laietana i es dirigiran cap al Parlament.

12:00
   

Els estudiants s’han trobat amb els metges. La manifestació unitària a punt de començar

11:50
   

11:28
   

Afectacions de trànsit per la marxa d’estudiants

La Guàrdia Urbana informa al seu compte de Twitter dels carrers que estan tallats al trànsit a mesura que avança la manifestació d’estudiants pel passeig de Gràcia

11:25
   

Els metges es concentren davant la seu de l’ICS

Abans d’unir-se a la manifestació que a les 12 h sortirà de la plaça de la Universitat, el col·lectiu de metges ha decidit concentrar-se a les portes de la seu de l’Institut Català de la Salut.

10:48
   

Manifestació a la plaça de la Universitat

Els professionals del sector públic que han convocat la vaga faran una manifestació unitària que començarà a les 12 h a la plaça de la Universitat i que es dirigirà cap a les portes del Parlament. La protesta coincideix amb la vaga de metges als CAP, convocada entre el 26 i el 30 de novembre.

10:46
   

Els estudiants continuen avançant per passeig de Gràcia fins a la plaça de la Universitat.

10:35
   

La UAB ha tornat ha arrencat el dia amb barricades

Després del primer dia de vaga aquest dimecres, la UAB ha tornat a arrencar el 29-N amb barricades i bengales.

10:29
   

La vaga del 29-N ha començat amb un tall a la Diagonal

Desenes d’estudiants han tallat l’avinguda de la Diagonal, reclamant una reducció de les taxes universitàries. Amb una pancarta que demana una rebaixa del 30 %, els estudiants es dirigeixen cap a Jardinets de Gràcia, on es trobaran amb altres estudiants.