L’Hospital Clínic de Barcelona, a través de la Unitat de VIH/sida, ha fet públiques aquest dijous dades de noves conductes sexuals que contribueixen a mantenir estables i a no disminuir les xifres de noves infeccions. El cap de la Unitat de VIH/sida del centre, Josep Mallolas ha assegurat que cada any atenen 200 nous casos de VIH, majoritàriament són homes que practiquen sexe amb homes. Una dada que preocupa perquè pràcticament no ha variat en els darrers 15 o 20 anys.

A Catalunya s’infecten cada any 800 persones, mentre que arreu de l’estat en són més de 3.000. Un fet que indica que l’epidèmia no està gens controlada malgrat els bons tractaments actuals. Mallolas ha explicat que en part la culpa d’aquestes xifres són atribuïbles a noves pràctiques, com el “chemsex”, que combina sexe amb la ingesta de drogues amb el risc que comporta. Ja fa temps que altres organitzacions com Projecte Home van alertar del policonsum de drogues per mantenir sexe.

El “chemsex”, una conducta a l’alça

El doctor Mallolas ha assegurat que el “chemsex” acostuma a practicar-se en festes que comencen en divendres i poden allargar-se fins diumenge o dilluns. Els qui el practiquen ho fan per potenciar i perllongar l’acte sexual amb la perillositat que provoca, perquè les persones abaixen la guàrdia a l’hora de prendre mesures de protecció. Des del Clínic alerten que és una pràctica d’alt risc que pot desembocar en malalties de transmissió sexual com la sífilis o la sida i, també, amb problemes psicològics i psiquiàtrics.

Programa pioner per identificar casos de “chemsex”

Veient la problemàtica que ocasiona, el Clínic ha decidit posar en marxa un programa pioner per abordar els casos de “chemsex”. Aquest departament està format per metges i infermeres de la Unitat de VIH i d’urgències, i també per psicòlegs i psiquiatres. Als pacients se’ls fa un reconeixement mèdic amb una anàlisi per detectar malalties de transmissió sexual. Segons els resultats que s’obtenen, se’ls deriva al psicòleg o al psiquiatre. El doctor Josep Mallolas ha alertat que quan es comunica als pacients que tenen una malaltia de transmissió sexual o una intoxicació pel consum de drogues i se’ls proposen mesures, aquests reaccionen dient “que estan bé i que no tenen cap problema”. El programa va començar a funcionar fa nous mesos, durant el primer trimestre del 2018.

Enquesta del Clínic a portadors de la sida

El programa del “chemsex” va néixer després d’analitzar una enquesta que va elaborar la Unitat del VIH  a 1.100 persones portadores del virus que atenien a les consultes. Se’ls va preguntar si havien pres algun tipus de droga en un context de sexe, i el 43 % va reconèixer que ho havia fet. Un 25 % va respondre que consumien drogues de disseny. Les que més s’utilitzen en aquests casos són la metamfetamina, mefedrona o GHB.

La Unitat del VIH del Clínic atén 6.500 persones, i d’aquestes 6.000 són pacients que estan en tractament per sida.