Després de quatre dies de vaga, l’Institut Català de la Salut (ICS) i del sindicat Metges de Catalunya (MC) han arribat a un acord per desconvocar-la. Segons ha explicat la portaveu de MC, Carolina Roser, “s’han desencallat algunes de les qüestions més conflictives de les nostres reivindicacions”. En la reunió d’aquest dijous s’han analitzat i estudiat una quarantena de propostes que, prèviament, s’han anat polint en les darreres hores. Algunes fan referència, bàsicament, al servei que ofereixen els metges de família:

  • S’acorda fixar un mínim de visita en 12 minuts per pacient a la consulta (sis minuts per visita no presencial i entre 40 minuts i 45 minuts per visita a domicili).
  • S’acorda un sistema flexible per garantir un nombre de pacients diaris que garanteixi qualitat en el servei: una opció és que els metges facin voluntàriament hores extres remunerades.
  • S’acorda establir un sistema autònom d’organització del treball per a cada metge, que li permeti planificar la jornada laboral.
  • S’acorda establir quines són les càrregues de treball de pediatres, ginecòlegs i odontòlegs, per fixar-los un nombre de pacients diari. La redacció culminarà el primer semestre del 2019.
  • L’ICS reconeix que fan falta 250 metges nous al sistema, tot i que la contractació no serà immediata.

Per la seva banda, el director gerent de l’ICS, Josep Maria Argimon, ha qualificat l’entesa com quelcom que “preserva el model i garanteix l’autonomia dels professionals”, i ha destacat el fet de poder “reduir la sobrecàrrega de feina, que era el motiu de la protesta”. Amb tot, Argimon ha destacat que el conjunt de mesures s’acabaran de polir i adaptar a la realitat de cada centre i equip sanitari durant el desembre, perquè “siguin aplicables a partir del gener”.

De tota manera, el director gerent de l’ICS ha puntualitzat algun dels punts de l’acord:

  • Incorporació de 250 metges: 40 dels facultatius nous s’incorporaran principalment a l’atenció domiciliària ordinària.

Treball presumeix de la mediació feta

El conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir El Homrani, ha destacat de l’acord que “és una bona notícia que demostra que la mediació, la negociació i el diàleg són la millor eina a l’hora de cercar solucions“. El Homrani ho ha dit tot just en saber que hi havia entesa entre les parts, tot i que no ha entrat a valorar pròpiament l’acord.

La desconvocatòria de la vaga arriba després de quatre trobades, tres de les quals sense acord —la setmana passada hi va haver contactes, però de perfil més baix. Dimecres, però, ja hi va haver símptomes positius de la bona sintonia assolida aquest dijous: l’ICS es va comprometre a injectar 100 milions d’euros al sistema, insuficient segons el sindicat. Tant, que aquest dijous la vaga s’ha mantingut amb un seguiment majoritari i les protestes al carrer, a les quals aquest dijous també s’han sumat altres sectors.