un any vacunacio covid

“El repte més important de la història recent”. Així qualifica la Generalitat el que ha significat el procés de vacunació a Catalunya, que calculen que ha evitat al voltant de 10.000 morts i l’ingrés a les unitats de cures intensives d’entre 10.000 i 13.000 persones. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha subratllat aquestes xifres en un acte de reconeixement al personal sanitari coincidint amb el primer aniversari de la vacunació de la covid a Catalunya.

Cabezas també ha destacat que el vaccí, del qual s’han administrat més de 13 milions de dosi, ha ajudat a evitar entre 60.000 i 80.000 ingressos hospitalaris. A més, també ha contribuït a estalviar més de 300.000 casos positius. La secretària de Salut Pública ha afirmat que tot el procés de vacunació ha estat complex i ha recordat que va començar a les residències de gent gran per ser la població prioritària. Cabezas ha assegurat que fins a l’actualitat s’ha aconseguit vacunar el 91 % de la població major de 50 anys i el 85% del total de la població.

Vacunació a Catalunya i Barcelona

Des de Salut s’ha afirmat que la situació s’ha complicat amb la variant òmicron però que actualment la càrrega hospitalària és molt menor. Als agraïments al personal sanitari de Cabezas s’hi han afegit els de Gemma Craywinkel, directora del Servei Català de la Salut, que ha assegurat que el repte d’aquest 2021 ha estat majúscul però que “ens n’hem sortit perquè tenim professionals excel·lents“. Craywinkel ha afirmat que el vaccí ha estat part de la solució al problema de la pandèmia.

Aquest dilluns fa un any just que va arrencar la vacunació contra la covid-19 a Catalunya. Els primers a immunitzar-se van ser els usuaris i personal de les residències de gent gran. Ara, 12 mesos després, s’han posat més de 13 milions i mig de dosis de la vacuna a Catalunya. El 80 % dels catalans ja tenen la pauta completa; el 22 %, la tercera dosi, i el 15 % dels menors entre els cinc i els 11 anys ja han iniciat la vacunació.