Aquest dilluns fa un any que la Josefa Pérez va rebre la primera vacuna de la covid-19 a Catalunya a la residència Feixa Llarga de l’Hospitalet. A Barcelona la campanya de vacunació va començar a la residència Mil·lenari i la primera a qui es va inocular el vaccí va ser la Rosa Dalmau. 12 mesos més tard ja s’han posat gairebé 13 milions i mig de dosis a Catalunya; el 76,1 % dels catalans ja tenen la pauta completa; el 22 %, la tercera dosi, i el 15 % dels menors entre els 5 i els 11 anys ja han iniciat la vacunació. Unes xifres que situen Catalunya per sobre de la majoria de països europeus.

Les vacunes no han evitat més onades -no són esterilitzants- però sí que han salvat moltes vides davant la irrupció de variants més contagioses. Es veu clarament en la situació actual, en què l’òmicron ja ha superat els rècords de contagis de tota la pandèmia però, en canvi, les hospitalitzacions no han crescut en consonància. La setmana passada ja es van superar els 11.000 casos diaris i, en canvi, ara mateix hi ha 1.389 ingressats a planta i 381 a l’UCI. A l’onada de l’hivern passat, la tercera, amb menys casos es va arribar als 3.141 ingressats i els 731 crítics. Els morts setmanals van multiplicar per sis els actuals.

Reconeixement als professionals del sistema sanitari

Aquest dilluns a dos quarts de 12 del migdia, coincidint amb el primer aniversari de la vacunació, el Departament de Salut ha organitzat un acte de reconeixement als professionals del sistema sanitari. Es farà des del punt de vacunació poblacional més gran de tot el territori, el de Fira de Barcelona.

cua vacuna Fira

En representació de tot el personal de salut que ha format part de la campanya de vacunació, parlaran la infermera i coordinadora del punt de vacunació de Fira de Barcelona, Lourdes Carrés; la infermera de vacunació pediàtrica de Reus Sandra Paixà, i la tècnica administrativa i de planificació de punts de vacunació de la Regió Metropolitana Nord, Leyre Martínez. Iniciarà l’acte amb un breu discurs la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, i el clourà la directora del CatSalut, Gemma Craywinckel.