cames metge hospital coronavirus

El sindicat d’infermeria SATSE ja ha presentat més d’un miler de denúncies i reclamacions per la manca de material de protecció per al personal sanitari que treballa en la contenció de la pandèmia del coronavirus. Ara fa un mes, els responsables d’aquest sindicat ja van informar que havien interposat les primeres queixes davant d’Inspecció de Treball.

Coincidint amb el Dia Mundial de la Seguretat i Salut en el Treball, que es commemora el 28 d’abril, el SATSE també s’ha queixat de la distribució de material defectuós. Un fet que, segons diuen en un comunicat, “ha resultat determinant perquè Espanya estigui al capdavant del món en nombre de sanitaris contagiats”. El sindicat xifra en més de 38.000 els treballadors d’aquest sector que han contret la covid-19, el 60 % dels quals, diu, són professionals d’infermeria.

A més de les autoritats sanitàries catalanes i espanyoles, el SATSE s’ha adreçat també a institucions internacionals, com l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la Comissió Europea i l’Organització Internacional del Treball (OIT), entre d’altres. I els ha transmès que “la falta del material de protecció necessari suposa un clar incompliment de normes internacionals i nacionals i un greu atemptat contra el dret a la salut i la integritat física i psíquica dels professionals”.

Així mateix, el sindicat d’infermeria insisteix que és “absolutament imprescindible que es facin les proves de detecció de la covid-19 a tots els professionals sanitaris, tal com s’han compromès reiteradament i de manera pública les administracions sanitària competents”.

CCOO fa una crida a denunciar

Comissions Obreres (CCOO) de Catalunya també s’ha sumat a la commemoració del Dia Mundial de la Seguretat i Salut en el Treball. I ha llençat una campanya a través de les xarxes socials en què insta els treballadors a denunciar males pràctiques laborals, relacionades amb la falta de protecció contra el coronavirus.

Per això, el sindicat ha penjat diversos vídeos en què alguns delegats de l’àmbit de la seguretat, de la neteja, de la sanitat i de la geriatria denuncien falta de material i de mesures de protecció. I fa una crida a tots els treballadors a enregistrar amb el mòbil aquestes irregularitats i compartir les imatges a les xarxes socials amb l’etiqueta #28AbrilStopCOVID19.

En el seu comunicat, CCOO assegura que la pandèmia de la covid-19 suposa “un impacte terrible sobre el món del treball i sobre la salut de les persones treballadores“. I alerta, a més, que no es poden passar per alt les “deficiències en la prevenció de riscos que hem pogut veure des de l’inici d’aquesta crisi”.