(ACN) Les empreses de transport en autobús discrecional reclamen ajudes a l’Administració i calculen que enguany perdran un 80 % de la facturació. Pràcticament aturades des de la declaració de l’estat d’alarma (el 14 de març) pel coronavirus i sense transport escolar a Catalunya, les empreses agrupades dins la FECAV asseguren que tot i els ERTO no tenen liquiditat per seguir cobrint part dels costos de personal, l’amortització dels vehicles o les quotes de lísing, el manteniment d’autobusos, les assegurances o el lloguer d’aparcament i instal·lacions. De fet, les companyies d’autobusos discrecionals —majoritàriament pimes i negocis familiars no preveuen recuperar els ingressos d’abans de la crisi del coronavirus fins al 2022.

Pròrroga dels ERTO, ampliació dels avals de l’ICO i exempció de l’impost de circulació

A escala estatal, la FECAV ha reclamat ajuts a través de la Taula del Turisme per a la renovació de vehicles i per injectar liquiditat a les empreses. I a escala catalana, ha sol·licitat recentment ajudes a l’Agència Catalana de Turisme, ja que el transport en autobús és un pilar clau d’aquest sector. En paral·lel, la FECAV també ha exigit a l’Administració altres mesures de suport, com una moratòria del pagament dels contractes de lísing dels vehicles, la pròrroga dels ERTO de força major fins a final d’any amb les mateixes condicions en què estaven previstos, l’ampliació dels avals de l’ICO, l’exempció de l’impost de circulació per a autocars i autobusos o la creació d’un fons específic de suport a la mobilitat.

Així mateix, la FECAV ha reclamat també poder aplicar altres mesures com l’allargament de la vida dels autobusos que realitzen transport escolar ja que realitzar inversions de renovació de flota “és pràcticament impossible”. “És necessari que s’articulin mecanismes d’ajut a aquest sector ja que l’alternativa és la desaparició de desenes d’empreses i centenars de llocs de treball a Catalunya. El transport discrecional català disposa d’una de les flotes més modernes d’Europa gràcies a l’esforç de moltes pimes i aporta un valor afegit essencial al sector del turisme”, ha assenyalat el president de la FECAV, José María Chavarría.

Segons dades de l’INE, l’any 2019 el transport discrecional i especial va desplaçar 550 milions de persones a tot Espanya.