“L’obra més cara” és una instal·lació que mostra una porta de tren pintada amb grafits que va estar exposada a la Fira d’Art Contemporani ARCO 2019 i que ara es pot veure al vestíbul de l’estació de Sants fins al 3 de desembre. Renfe l’ha volguda mostrar per sensibilitzar sobre l’impacte social i econòmic que suposen les accions dels grafiters sobre els trens, perquè considera que l’educació és un element important per evitar aquest tipus d’actes vandàlics.

Els grafits en xifres

Aquest 2019 la retirada i la reparació de trens vandalitzats per grafiters ha costat sis milions d’euros, l’equivalent a la compra d’un tren de Rodalies. En el mateix període es calcula que s’han pintat 71.000 m2 de superfície, incloent-hi les finestres i el frontal de la cabina de conducció. Per intentar evitar aquests actes, el 2019 Renfe s’ha gastat 14 milions d’euros en seguretat i s’han interposat més de 2.000 denúncies, unes set cada dia. Renfe lamenta que, tot i que aquestes xifres són semblants any rere any, són massa altes.

Impacte mediambiental

La companyia ferroviària també posa de manifest que els grafits del tren i netejar-los tenen un impacte mediambiental tant pels gasos dels esprais dels grafiters com pels materials que s’utilitzen per retirar la pintura: dissolvents, absorbents i plàstics.  A més, diuen, cada vegada que hi ha una acció vandàlica d’aquest tipus es generen molèsties i retards als usuaris.

Mostra itinerant

Aquesta obra ja es va exposar a l’estació de València Nord i properament també es podrà veure a Saragossa, Bilbao, Santander, Madrid i Sevilla.