El Centre Cultural els Propis acaba de presentar el projecte per reformar la seva seu, ubicada a la via Júlia, al cor de Nou Barris. Les obres començaran l’any vinent i renovaran completament la façana de l’edifici, que es farà més visible des del carrer. “Volem que sigui un edifici de referència a la via Júlia”,  comenta l’Edgar Collado, president del Centre Cultural els Propis, “la senyera presidirà la façana d’un manera molt discreta, perquè tothom tingui clar que aquest és el centre de difusió de la cultura catalana més important de Nou Barris”.

La nova façana serà molt més permeable a la llum natural, que il·luminarà els nous espais. A dins, s’aprofitarà l’estructura actual, però amb modificacions i afegits. D’una banda, es gira la posició de l’escenari a la planta principal, es mou uns metres l’entrada del centre per fer-lo accessible i s’aixeca una quarta planta. De l’altra, s’ampliarà l’altura de l’altell per reconvertir-lo en una tercera planta d’oficines per a les entitats i grups que formen part del centre. “L’edifici actual, construït l’any 1955 i de propietat del centre, ha quedat ja petit per al gruix d’associats i necessitava modernitzar-se”, explica Collado.

500.000 € per dur a terme la reforma

La reforma, amb un pressupost previst de 500.000 €, serà finançada pel districte de Nou Barris, l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), la Generalitat, la Diputació de Barcelona i el Centre Cultural els Propis. Segons els càlculs de la junta de l’entitat, les obres començaran abans de la primavera i s’allargaran com a màxim dos anys. Mentre durin els treballs, els grups i entitats traslladaran les activitats a altres espais del districte. “Es podran mantenir totes les activitats, però en espais i equipaments separats”,  explica Collado. “La idea  també és reduir al mínim l’activitat interna i potenciar més les activitats al carrer, per donar-nos a conèixer a tothom”.

L’arquitecte noubarrienc Pau Díez Oliva convertirà la seu d’Els Propis en un espai modern, adaptat i sostenible. L’edifici tindrà una planta i mitja més que ara i la seva façana quedarà decorada amb una gran senyera de 15 metres d’altura. Pel que fa a l’espai interior, s’augmentarà el nombre de sales, es canviarà l’orientació de l’escenari principal, es renovarà el bar de la planta baixa i es posarà un ascensor que comunicarà totes les plantes. De fet, la distribució de l’entrada canviarà per poder ubicar millor l’ascensor. L’entrada principal i la del bar del centre s’intercanviaran.

Una entitat amb més de 90 anys

El Centre Cultural els Propis de Nou Barris té més de 90 anys d’història al districte. És la seu de la Coral i l’Agrupació Sardanista l’Ideal d’en Clavé, així com de la Fundació Procat. Des d’Els Propis es realitzen nombrosos actes per als associats i també oberts a tothom com ara exposicions, concerts, xerrades, presentacions de llibres, debat ciutadà, sortides, ball o ioga. Al mateix temps organitza actes externs com l’Aplec de Cultura Popular Catalana, la rebuda als Patges Reials o la Revetlla de Sant Joan.