El psicòleg clínic José Antonio Muñoz, de la Fundació Lluita contra la Sida, situada a l’Hospital Germans Trias i Pujol, dedica la seva vida a tractar les persones infectades pel VIH. Muñoz els ofereix diferents eines de suport psicològic perquè puguin adaptar-se a la seva nova realitat.

Com dir-ho

Ara mateix amb els nous fàrmacs antiretrovirals, la situació ha canviat bastant. El que abans suposava un trasbals vital i fer front a una situació de crisi, ara s’afronta de manera diferent. Segons Muñoz, hi ha dos perfils ben diferenciats: el pacient que ho accepta amb certa resignació i disposa de certs recursos psicològics especialment dins del seu cercle familiar, i un altre tipus de pacient que afronta la infecció amb por. No tant la por de morir, que també, sinó la por d’explicar als seus coneguts que està infectat pel VIH: “Què pensaran de mi? Com ho explico a la parella? Em faran fora de la feina?”.

Més reflexions sobre el VIH

L’estigma

El psicòleg diu que, tot i que s’ha avançat molt pel que fa al tractament, la societat encara no està preparada per rebre els afectats per VIH i l’estigma segueix molt viu. José Antonio Muñoz ens proposa fer un petit experiment: asseure en una taula alguns amics i posar-hi a sobre la infecció per VIH. Segons Muñoz, comprovarem ràpidament que encara hi han molts prejudicis i molta desinformació sobre el VIH.

Segons el psicòleg, aquest rebuig —ja vingui de l’entorn familiar o de les amistats— pot afectar el pacient, que, en algunes ocasions, pot arribar a abandonar el tractament temporalment.