Sobre el calendari, d’aquí a menys de dos mesos ha d’engegar a l’Audiència Nacional el judici contra el Major dels Mossos d’Esquadra per la seva actuació durant el 20 de setembre i l’1-O. Ara, però, l’equip de la defensa de Josep Lluís Trapero mou fitxa i demana a la fiscalia que aclareixi si manté el delicte de rebel·lió o el rebaixa al de sedició. Ho fa tenint en compte la sentència del Tribunal Suprem, en què es va sentenciar finalment a penes d’entre 9 i 13 anys de presó nou líders independentistes pel delicte de sedició. Per tot plegat, la defensa de Trapero considera que el ministeri fiscal ha de clarificar si manté o modifica les conclusions provisionals “amb anterioritat a l’inici de les sessions del judici oral”.

Justament, la setmana passada, la fiscal general de l’Estat ja va obrir la porta a fer aquesta rebaixa del delicte. María José Segarra va reconèixer la “transcendència” del veredicte de l’alt tribunal, en què es descarta el delicte de rebel·lió.

La defensa del major dels Mossos fa una segona petició; en cas que finalment es rebaixi la qualificació de la fiscalia dels delictes contra Josep Lluís Trapero, demana que el judici es traslladi de Madrid a Barcelona. És a dir, assegura que l’Audiència Nacional ja no seria competent per jutjar-lo i que això ho hauria de fer l’Audiència Provincial de Barcelona.

El judici de l’excúpula dels Mossos

A banda de Trapero, al banc dels acusats també s’hi asseuran l’exdirector dels Mossos Pere Soler i l’ex secretari general d’Interior Cèsar Puig. A tots dos també se’ls atribueix un delicte de rebel·lió. També serà jutjada la intendent dels Mossos Teresa Laplana, a qui s’acusa d’un delicte de sedició i per a la qual la fiscalia demana penes de quatre anys de presó. Està previst que el judici s’allargui fins al 19 de març.

El major dels Mossos ja va declarar, en aquest cas com a testimoni, en el judici del procés al Tribunal Suprem per l’1 d’Octubre. Trapero va assegurar que el dispositiu policial tenia la finalitat d’aturar qualsevol votació i, per tant, complir amb els manaments judicials i del ministeri fiscal.