Els dies 5 i 6 de febrer l’Audiència de Barcelona jutjarà 13 persones que van ser detingudes el 23 de febrer de l’any passat en una acció dels CDR davant les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La fiscalia, que és l’única acusació que hi ha en la causa, demana dos anys i mig de presó per a 11 dels detinguts per un suposat delicte de desordres públics i un any de presó als dos altres arrestats per desobediència i resistència greu.

Aquest dijous al matí, el Grup de Suport als Encausats i l’advocat Eduardo Cáliz, d‘Alerta Solidària, han fet pública la data del judici i han denunciat que aquest procediment pretén criminalitzar el dret de protesta i el moviment independentista.

En l’acte, han lluït samarretes i una pancarta en què reclamen l’absolució de 24 persones. 14 van ser detingudes pels fets del 23 de febrer de l’any passat i 10, són sancionades per la via administrativa per una altra asseguda davant el TSJC organitzada pels CDR el 27 de setembre, set mesos després.

Els fets

El judici tractarà sobre l’asseguda massiva que els Comitès de Defensa de la República (CDR) van convocar a les portes del TSJC per bloquejar-ne l’entrada amb l’objectiu d’“aturar el màxim òrgan de la injustícia de l’Estat espanyol”. Diverses persones es van encadenar a l’escalinata de la porta de la seu judicial i els Mossos d’Esquadra els van acabar desallotjant. En total, van detenir 14 persones: els 13 acusats que ara aniran a judici i un menor.

L’acció, que va ser sorpresa, va coincidir en mateix mes que van declarar davant el Tribunal Suprem diversos testimonis per la causa contra el procés. A més, el mateix dia, el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, va comparèixer com a investigat a l’Audiència Nacional.

Els Mossos intenten identificar una encausada

Un cop ha acabat la roda de premsa, que s’ha fet al passeig de Lluís Companys davant el TSJC, tres agents dels Mossos d’Esquadra, que vigilen l’edifici en el marc del dispositiu Toga, han intervingut per identificar una de les acusades que han participat en la roda de premsa. Els membres del Grup de Suport han recriminat l’acció als agents, moment en què, segons fonts policials, l’encausada ha aprofitat per marxar.

Aleshores, s’ha produït una petita persecució, ja que els agents, amb altres policies de l’ARRO, han intentat aturar-la. Han arribat fins a la ronda de Sant Pere i allà els agents han decidit desistir de perseguir-la. Fonts policials han explicat a betevé que la convocatòria de premsa, que ha reunit unes 35 persones, no estava comunicada i els agents han procedit a identificar una de les persones per aixecar una acta.