Segons Renfe, durant l’any passat, els grafiters incívics van pintar més de 85.000 metres quadrats. Altres actes vandàlics van ser el trencament de vidres, buidatge d’extintors i el trencament de mobiliari. Reparar-los va costar 4 milions d’euros.

La companyia va tramitar 2.123 denúncies relacionades amb actes vandàlics, frau o agressions. En tot l’any passat, van registrar 177 agressions físiques o verbals als seus treballadors i personal de seguretat.

Un altre cost adicional -lamenta Renfe- és el de la seguretat. La companyia recorda que “tot i que la competència de seguretat ciutadana no correspon a Renfe”, hi ha hagut d’invertir uns 14 milions d’euros. Actualment la plantilla de vigilants de seguretat de la companyia a Catalunya és de 550 persones.

Renfe reconeix que “aquesta és una realitat que troben a la societat en general” i remarca que fa públiques les dades com a “denúncia cap als irresponsables que perjudiquen un bé comú com és el tren”. TMB calcula que al metro hi ha un miler de grafiters que cada dia intenten pintar els combois.