Que ningú no dormi al carrer. És el missatge que desenes de persones han transmès aquest dijous al matí a la plaça de Sant Jaume en una acció per reivindicar el dret a un habitatge digne. Les ha convocat la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar de Barcelona (XAPSLL) per commemorar el Dia Mundial de les Persones sense Llar, que es va celebrar el 25 de novembre passat, coincidint amb el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones.

La intenció de l’acte ha estat fer veure als presents la dificultat, per a més d’un, de cobrir totes les necessitats bàsiques. Se’ls ha donat una targeta amb un import escrit que representa els diners que cadascú té per passar el mes i, després, han hagut de triar en què se’ls gastaven, deixant de banda alguns aspectes que també són prioritaris per viure. La majoria d’assistents han marcat l’habitatge com a condició “sine qua non”.

En l’acció també s’ha llegit un manifest de la XAPSLL, integrada per 38 entitats i l’Ajuntament, en què s’ha deixat clar que “no tenir una llar vol dir no tenir accés a drets humans fonamentals“. “La prevenció és el que preval. És necessari garantir el dret a l’habitatge, a l’empadronament i als serves bàsics”, insisteix Fina Contreras, membre de la xarxa. Roger Fe, que també n’és membre, ha recalcat que “cal una estratègia conjunta” de totes les administracions.

acció sensellaristes Sant Jaume

Més joves sense llar a Barcelona

Durant els parlaments, Contreras i Sònia Fuertes, comissionada d’Acció Social del consistori, han afirmat que els preocupa que cada vegada hi hagi més gent dormint al carrer a Barcelona, sobretot joves i, en bona part, estrangers. Han demanat a Generalitat i Estat que també treballin per evitar l’augment del fenomen. A banda, han reclamat que s’integri la perspectiva de gènere en aquest àmbit. Segons un estudi de la UB, el 69 % de les dones en exclusió residencial han patit violència masclista.