Santi Vila en el judici de l'1-O

L’exconseller d’Empresa i Coneixement Santi Vila ha explicat en el judici del procés davant el Tribunal Suprem que va dimitir del govern “frustrat” perquè no va aconseguir impedir “decisions unilaterals”.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”EN DIRECTE: Judici del procés” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/judici-proces-directe/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

En resposta a les preguntes del fiscal Fidel Cadena, ha explicat que després de l’1 d’octubre hi “havia discrepàncies” a l’hora d’interpretar el referèndum de l’1 d’octubre. Ha explicat que uns s’hi sentien interpel·lats, mentre que “d’altres estàvem convençuts que era una mobilització molt important a favor de la independència, però que també hi havia més de dos milions i mig de catalans que s’havien quedat a casa”. En aquest sentit, ha assegurat que “alguns consideràvem que havíem de ser el govern de tots”.

Per això, diu, va aproximar-se amb interlocutors polítics, religiosos i empresaris per evitar “el despropòsit”, en referència a la declaració unilateral d’independència (DUI). Ha dit que en un moment determinat va pensar que en podia estar “orgullós” perquè semblava que “ho havien aconseguit”, i que va marxar a casa amb “pau interior”. Ara bé, ha remarcat que l’endemà va plegar perquè va adonar-se que no. “Aquella nit em va costar la carrera política i potser alguna cosa més”, ha lamentat.

Nega la desobediència i la malversació

En la declaració, en què ha respost a la fiscalia, l’advocacia de l’Estat i les defenses, Vila ha explicat que després de la suspensió del TC del referèndum de l’1 d’octubre ni el seu departament ni cap altre departament de la Generalitat van impulsar cap iniciativa per dur-lo a terme. De fet, ha explicat que a partir de llavors “el referèndum muta clarament” de referèndum a “una gran mobilització política”. “Mai més no el vaig reconèixer com a referèndum”, ha dit l’exconseller, que va dimitir del govern el dia abans que el Parlament aprovés la declaració unilateral d’independència (DUI).

D’aquesta manera, ha negat la suposada desobediència de què se l’acusa i també la malversació de fons públics. Diverses vegades ha assegurat que el govern no va es gastar diner públic per la votació. De fet, ha explicat que la seva “impressió” és que el van finançar “mecenes catalanistes que estaven compromesos i disposats a contribuir a pagar aquelles despeses”. En aquest sentit, ha explicat que el president Puigdemont li va dir: “Estigues tranquil que no gastarem ni un euro de l’erari públic”, ha afirmat.

Vila és el darrer dels exconsellers que estan en llibertat provisional que ha comparegut, després que aquest dimecres ho fessin Meritxell Borràs i Carles Mundó. Vila només va passar una nit a la presó d’Estremera. A diferència de la resta dels exconsellers que van ingressar a presó sense fiança, en el seu cas l’Audiència Nacional li va decretar una fiança de 50.000 euros, que va fer efectiva l’endemà.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”ÚLTIMES NOTÍCIES: Judici presos polítics” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/judici-presos-politics/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;border-radius: 5px !important;}” el_id=”caixa-negra”][/vc_column][/vc_row]

La fiscalia li demana set anys de presó per un delicte de malversació de fons públics i de desobediència.