La magistrada ha dictat presó per al vicepresident i set consellers després de prendre’ls declaració perquè considera que hi ha un alt risc de reiteració delictiva, una alta probabilitat de destrucció de proves i també risc de fuga, que Lamela argumenta per l’alt poder adquisitiu dels investigats, que els permetria “abandonar fàcilment el territori espanyol i subsistir a l’estranger”.

Tot i que inicialment el Ministeri de l’Interior havia decidit repartir els exconsellers en cinc presons diferents, finalment ha optat per agrupar-los en dues per “motius organitzatius”. Junqueras, Forn, Turull, Romeva, Rull, Mundó i Vila aniran al centre penitenciari d’Estremera, i Borràs i Bassa, a Alcalá Meco.

L’advocat Jaume Alonso Cuevillas considera que la presó provisional és “immotivada”, ha criticat que és un dia “molt trist per a la democràcia i ha avançat que estudiaran la interlocutòria de la jutgessa i hi presentaran recurs. Cuevillas (advocat de Turull, Rull, Borràs i Forn) ha explicat que els consellers estan serens i fan una crida a la calma, a la tranquil·litat i a la no-violència.

Pel que fa a l’advocat Andreu van den Eynde, que s’ocupa de la defensa de Junqueras, Romeva, Mundó i Bassa, ha denunciat que marxen “molt tristos” de l’Audiència Nacional perquè la resolució de Lamela està “absolutament preparada i premeditada” i ha anunciat que la denunciaran “on faci falta”.

Tot el govern està investigat per haver declarat la República Catalana el 27 d’octubre al Parlament i està acusat de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics. Són els delictes que va incloure la fiscalia en la querella que va presentar aquest dilluns a l’Audiència Nacional. Carmen Lamela, que és la mateixa magistrada que va decretar presó incondicional per als Jordis, va acordar les citacions judicials i també una fiança de 6,2 milions d’euros que Puigdemont i tots els consellers tenen temps de dipositar fins a aquest dilluns, 6 de novembre, com a responsabilitat civil, ja que si no s’acordarà embargar-los els béns.

En el cas del conseller Santi Vila, segons han confirmat a betevé, aquest divendres dipositarà al jutjat la fiança de 50.000 euros. Així, la magistrada el deixaria en llibertat provisional ja que ha estat l’únic a qui Lamela ha decretat presó eludible sota fiança. Cal destacar, però, que a l’interlocutòria la magistrada ha dit que se l’imposaran altres mesures cautelars, que són: prohibició de sortida de l’Estat, lliurament del passaport, comparèixer cada quinze dies al jutjat i deixar constància d’un domicili, un telèfon i una persona de contacte perquè l’Audiència Nacional el pugui localitzar si és necessari.