La plataforma veïnal Salvem l’Alzina i les casetes del carrer Encarnació continua vetllant per la protecció d’aquest espai, que roman tancat. Han reprès la campanya “Jardí obert, jardí viu” per reclamar que s’obri pel barri i denuncien que està en mal estat. Diuen que ningú no se’n fa càrrec i, per això, reclamen que deixin que els veïns tornin a gestionar-lo, com ja ho van fer durant gairebé mig any.

Manteniment i retirada de l’amiant del jardí

El jardí de les casetes de l’Encarnació està tancat des del mes de febrer, quan es va desallotjar els veïns que en reclamaven la protecció. Ara, cinc mesos després, denuncien el mal estat de l’espai i en reclamen el manteniment. “Està abandonat i això és un abocador”, assegura Ruth Zauner de la plataforma Salvem l’Alzina i les casetes de l’Encarnació, “si l’Ajuntament no se’n fa càrrec que ens deixi als veïns tornar a entrar-hi per cuidar i continuar donant-li vida”.

Als veïns també els preocupa l’amiant que va quedar al jardí quan es va retirar el novembre de 2018 el sostre del garatge. Segons Salvem l’Alzina, continua allà, igual que gran part de la llenya dels arbres que es van talar, i la runa i les escombraries abocades pels obrers que van mirar d’apuntalar les casetes.

Per tot plegat, Salvem l’Alzina ha demanat una inspecció a l’Agència Catalana de Residus. “Estem esperant la resolució perquè això no deixa de ser un perill, no només pels veïns d’aquí al voltant, sinó per a tota Gràcia”, explica Xosé Senén, de la mateixa plataforma.

Protegir l’alzina com a arbre monumental

Els veïns han decidit reprendre la campanya “Jardí obert, jardí viu” per recuperar l’espai per al barri. També, continuen fent xarxa i treballen per aconseguir la protecció total de l’alzina que hi ha a l’interior. Una primera victòria va ser que es declarés arbre d’interès local, però ara en reclamen la protecció total. Per Antoni Ramon,  de Salvem l’Alzina “el que sí que ja la protegiria del tot seria que fos arbre monumental. Volem que aquest espai sigui un jardí obert, volem que aquestes casetes allotgin un equipament.”

Per poder convertir les casetes en nous equipaments pel barri s’ha de fer una modificació puntual del Pla General Metropolità, que permetrà a l’Ajuntament expropiar l’espai. Ara, aquest procés està en fase d’al·legacions i els veïns es mantenen atents expliquen, perquè l’aprovació definitiva sigui una realitat.